Substantiation of the possibility of accelerated refueling of auto-armored vehicles in conditions of special operations - Kovtun, Anatoliі; Tabunenko, Vоlоdimir (NTU "KhPI", 2017)
Conducting special operations to neutralize illegal armed groups that operate over wide areas is a challenging task. Its successful solution requires a comprehensive support of the operation. Conducting special operation is not possible without a clear and permanent system of logistics. The course and outcome of the operation depends on how welland timely the troops will be provided with everything necessary. The current battle is characterized by high dynamism, strength and short-term, abrupt changes in the situation. Modern and fast refueling of the armored vehicles with fuel in combat is one of the basic conditions for support combat readiness. Reduction of time filling by fuel armored vehicles is an important task that affects of the success of military operations. Analysis of existing methodsof fueling vehicles (armored vehicles) in field conditions, with the corresponding not hiding signs for refueling fuel technology, with a concentration on technology and site servicing considerable time toconduct refueling in terms of illegal armed groups, shows the vitality of means low servicing. To improve the survivability of the system "vehicle-vehicle refueling" by reducing time refueling dispersal vehicles during refueling for fuel flow can use the mechanical energy of the car, which fueled (without using additional means of filling). However, as the capacitances of fuel used in flexible containers that provide fuel displacement are at running wheel of the car, which fueled. The work proved and proposed a new way to deliver fuel and rapid refueling of cars (armored vehicles) in the field conditions during the special operation that will reduce the likelihood of defeats increased survivability and technology, to refuse filling existing methods. Resultsof calculation are consistent with previous experimental studies that argue that the elastic reservoir is not broken when hitting the wheel of the car and allow you to use it to determine the parameters of armored vehicles. Using the method of rapid refueling of cars would reduce the likelihood of defeat armored vehicles cars and increase its survivability by 15-25% in contrast to the existing methods of filling.

Проведення спеціальної операції по знешкодженню незаконних збройних формувань, які діють на значній території, є складною задачею. Її успішне рішення вимагає всебічного забезпечення проведення операції. Проведення спеціальної операції неможливо без чіткої і постійно діючої системи тилового забезпечення. Хід і результат операції залежить від того, наскільки повно і своєчасно війська будуть забезпечені всім необхідним. Сучасний бій характеризується високою динамічністю, напруженістю і короткостроковістю, різкими змінами обстановки. Сучасне і швидке дозаправлення автобронетанкової техніки пальним в бойових умовах є однією з основних умов підтримки боєготовності військ. Скорочення часу заправлення авто бронетанкової техніки пальним є важливим завданням, яке впливає на успіх проведення бойової операції. Аналіз існуючих способів заправлення автомобілів (бронетехніки) в польових умовах, з відповідними демаскуючими ознаками техніки для заправлення пальним, з зосередженням техніки на місці заправлення і значним часом на проведення заправлення, в умовах дії незаконних збройних формувань, свідчить про низьку живучість технічних засобів заправлення. Для підвищення живучості системи "автомобіль–засіб заправлення" за рахунок зменшення часу заправлення, розосередженням автомобілів під час заправлення, для перетікання пального можна використовувати механічну енергію автомобіля, який заправляється (не використовуючи додаткових засобів заправлення). При цьому, в якості ємностей з пальним використовуються еластичні резервуари, які забезпечують витиснення пального з них при наїзді колесом автомобіля, який заправляється. В роботі обґрунтовано та запропоновано новий спосіб доставки пального і прискореного заправлення автомобілів (бронетехніки) в польових умовах при проведенні спеціальної операції, що дозволить зменшити ймовірність ураження та збільшити живучість техніки, на відмову від існуючих способів заправлення. Результати розрахунку співпадають з результатами попередніх експериментальних досліджень, які стверджують, що еластичний резервуар не розривається під час наїзду колесом автомобіля та дозволяють використовувати її для визначення параметрів авто бронетанкової техніки. Використання способу прискореного заправлення автомобілів дозволить зменшити імовірність ураження авто бронетанкової техніки та збільшити її живучість на 15-25% на відміну від існуючих способів заправки.
Обґрунтування можливості прискореного заправлення автобронетехніки в умовах проведення спеціальних операцій
Keywords: special operation; illegal armed groups; logistics; material support; places ofpermanent deployment; combat situation; tactics of warfare; organization providing the troops with fuel; parachutless method for rapid refueling vehicles; experimental studies; mathematical model of stress-deformed state; спеціальна операція; незаконні збройні формування; тилове забезпечення; матеріальне забезпечення; пункт постійної дислокації; бойова обстановка; тактика ведення бойових дій; організація забезпечення військ пальним; беспарашутне скидання пального; спосіб прискореної заправки автомобілів; експериментальні дослідження; математична модель; напружено-деформований стан