Українська пісня як духовна цінність у поетичному мовомисленні Віктора Бойка - Черненко, Ольга Ігорівна (КОД, 2018)
У статті висвітлено поняття духовності як лінгвістичного й філософського поняття, яке виявляється в почуттєво-емоційній сфері поетичного дискурсу Віктора Бойка, виокремлено базові складники духовного світу особистості, сформульовано основні принципи морального існування в мовному й філософському просторі, проаналізовано вплив зовнішніх чинників на внутрішньо-душевний стан індивіда, його світовідчуття, формування цілісної життєвої позиції. Сфокусовано увагу на трансформації духовного стану самого поета як представника людства, його творчої індивідуальності, на поетичній майстерності митця. Також зроблено акценти на поетовому осмисленні дійсності, його бажанні донести до суспільства свої ціннісні орієнтири й пісню, яка визначає його власну духовну культуру. Досліджено роботу майстра з поетичним словом, його вміння вдосконалювати вірші, знаходити образи, які б зацікавили читача. З'ясовано, що духовність складає основу єства індивіда, активізує внутрішньо-чуттєві центри, сприяє формуванню морального вигляду людини. Завдяки правильній духовній організації засновується ціннісний світ особистості, її принципи й морально-етичні норми. Дослідження української пісні як духовної цінності індивіда й визначає актуальність цієї статті. За мету ми ставимо виокремлення поетичних рядків з творчого доробку поета, які характеризують українську пісню й пісню взагалі як чинник духовної, ціннісної культури особистості в мовомисленні Віктора Бойка.

The article highlights morality as a linguistic and philosophical concept that manifests itself in the emotional and emotional sphere of Viktor Boyko's poetic discourse, identifies the basic components of the moral world of the individual, formulates the main factors of moral existence in the language and philosophical space, analyzes the influence of external factors on the inner-spiritual state of the individuality, his attitude, the formation of a holistic life position. Traced through the transformation of the moral state of the poet himself as a representative of mankind, his creative individuality and focused attention on the poetic skills of the artist. Also, the emphasis is placed on the poet's understanding of reality, his desire to bring his value orientations to the society and the song that determines his own spiritual culture, because the moral development of the individual is not possible without the formation of the inner-sensual worldview. The work of the master with a poetic word, his ability to improve, refine the rhyme, make poems more readable to the reader is explored. It is determined that spirituality forms the basis of the individual's personality, activates inner-sensory centers and promotes the formation of a person's moral image. Due to the proper spiritual organization, the value world of the individual, its principles and moral and ethical norms are established. Investigation of the Ukrainian song as the moral value of the individual and determines the relevance of this article. For the purpose we set the singing of poetic lines from the creative work of the poet, which characterize the Ukrainian song and song in general as a postulate of moral, valuable personal culture in the language of thought Viktor Boyko.
The Ukrainian Song as a Spiritual Value in Viktor Boyko's Poetic Vision
Keywords: простір філософський; існування духовне; стан внутрішньо-моральний; поезія життєва; майстерність поетична; лінгвістика; philosophical space; moral existence; internal-moral status; life position; poetic skill; linguistics