Формування механізму управління оборотним капіталом промислового підприємства у кризових умовах господарювання - Носирєв, Олександр Олександрович; Бабіч, Інна Євгенівна; Попова, Валерія Олексіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті проаналізовано сутність ефективного та дієвого управління оборотним капіталом промислового підприємства в умовах передкризового стану української та світової економіки. Виявлено, що раціональне використання оборотного капіталу та його оптимізація є одним з пріоритетних завдань будь-якого виробничого промислового підприємства для забезпечення безперервного процесу виробництва за умов інфляційних процесів, економічної кризи, збільшення конкуренції. Доведена гостра необхідність розробки універсального та дієвого механізму управління оборотним капіталом промислового підприємства, який би забезпечував не тільки безперервне виробництво, а й інші економічні потреби суб’єкта господарювання. Проаналізовані основні визначення сутності категорій «оборотні кошти», «оборотний капітал» та «оборотні активи» та виявлена необхідність розрізняння цих трьох понять та надання власних визначень категорій. Для підвищення ефективності діяльності промислових підприємств у науковому досліджені розроблено механізм ефективного формування та використання оборотного капіталу. У розрізі механізму визначено головну мету промислового підприємства - максимізація прибутку та забезпечення сталого розвитку підприємства. Проаналізовані основні завдання та функції процесу формування та використання оборотного капіталу промислового підприємства, які поставлені згідно з основною метою. Доведено, що моніторинг, який є ключовим елементом розробленого механізму управління оборотним капіталом підприємства, повинен бути безперервним системним процесом спостереження, збору, аналізу, прогнозування, інтегральної оцінки кількісної і якісної інформації з використанням сучасних інформаційних систем із метою виявлення тенденцій і розробки стратегії економічного розвитку, підготовки й ухвалення управлінських рішень. Зроблено висновок, що сформований механізм управління оборотним капіталом промислового підприємства повинен доповнюватися визначеними у статті ефективними заходами оптимізації.

The article analyzes the essence of effective and efficient management of working capital of an industrial enterprise in the conditions of the crisis state of the Ukrainian and world economy. It is revealed that the rational use of working capital and its optimization is one of the priority tasks of any industrial production enterprise to ensure a continuous production process in the conditions of inflationary processes, economic crisis, increased competition. There is an urgent need to develop a universal and effective mechanism for managing the working capital of an industrial enterprise, which would provide not only continuous production, but also other economic needs of the business entity. The main definitions of the essence of the categories "current assets", "working capital" and "current assets" are analyzed and the need to distinguish these three concepts and provide their own definitions of categories is revealed. In order to increase the efficiency of industrial enterprises, a mechanism for the effective formation and use of working capital has been developed in scientific research. In the context of the mechanism, the main goal of an industrial enterprise is defined-maximizing profits and ensuring sustainable development of the enterprise. The main tasks and functions of the process of forming and using the working capital of an industrial enterprise, which are set in accordance with the main goal, are analyzed. It is proved that monitoring, which is a key element of the developed mechanism for managing the working capital of an enterprise, should be a continuous system process of monitoring, collecting, analyzing, forecasting, integrated assessment of quantitative and qualitative information using modern information systems in order to identify trends and develop strategies for economic development, preparation and management decisions. It is concluded that the existing mechanism for managing the working capital of an industrial enterprise should be supplemented by effective optimization measures defined in the article.
Formation of a mechanism for managing the working capital of an industrial enterprise in crisis economic conditions
Keywords: оцінка; прогнозування; контроль; моніторинг; estimation; forecasting; control; monitoring