Цифровий маркетинг як складова конкурентоспроможності технічного університету - Клімов, Максим Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглядається роль цифрового маркетингу як ключового інструменту підвищення конкурентоспроможності технічного університету. Проаналізовано сучасні тенденції у сфері цифрових комунікацій, що впливають на формування іміджу закладів вищої освіти, залучення абітурієнтів та підтримку зв’язків із випускниками й роботодавцями. Окрему увагу приділено використанню соціальних мереж, контент-маркетингу, SEO-оптимізації вебресурсів університету, а також персоналізованих рекламних кампаній для залучення цільової аудиторії. Досліджено вплив цифрових інструментів на позиціонування університету у глобальному освітньому просторі та його репутацію серед стейкхолдерів. У статті представлено приклади ефективних стратегій цифрового маркетингу, що застосовуються провідними технічними університетами світу. Сформовано рекомендації щодо оптимізації цифрового маркетингу в технічних університетах для посилення їхньої конкурентоспроможності, залучення міжнародних студентів та партнерів, а також покращення академічного рейтингу.

The article considers the role of digital marketing as a key tool for increasing the competitiveness of a technical university. Modern trends in the field of digital communications that affect the formation of the image of higher education institutions, attracting applicants and maintaining ties with graduates and employers are analyzed. Special attention is paid to the use of social networks, content marketing, SEO optimization of university web resources, as well as personalized advertising campaigns for attracting the target audience. The influence of digital tools on the positioning of the university in the global educational space and its reputation among stakeholders has been studied. The article presents examples of effective digital marketing strategies used by the world's leading technical universities. Recommendations have been formed for optimizing digital marketing in technical universities to strengthen their competitiveness, attract international students and partners, as well as improve academic ranking.
Digital marketing as a component of the competitiveness of a technical university
Keywords: цифровий маркетинг; конкурентоспроможність; технічний університет; контент-маркетинг; соціальні мережі; стратегія просування; digital marketing; competitiveness; technical university; content marketing; social networks; promotion strategy