Электрохимические исследования защитных свойств фосфатсодержащих покрытий - Власова, Е. В.; Чигиринец, Е. Э.; Крылова, Ю. А. (НТУ "ХПИ", 2009)
В результаті проведених досліджень встановлено, що серед покриттів, що містять фосфати, покриття, отримане на сталі 08 кп з 12 % водного розчину (рН = 12) натрій триполіфосфату, забезпечує максимальний зсув електродного потенціалу сталі в 0,1 н Na₂SO₄ в позитивний бік, та характеризується найбільшою питомою масою та мінімальною пористістю. Натурними випробуваннями в умовах атмосферної корозії підтверджена його захисна здaтність на термін до 20 діб.

As a result of fulfilled investigations it is set, that among protectives which contain phosphates, the protective got at 08 кп steel with 12 % water solution (pH = 12) of sodium tripolyphosphate, ensures the maximum run of electrode potential of steel in 0,1 n Na₂SO₄ at a positive side, and it is characterized by the most density and minimum of porosity. Protective property at the term of 20 days of this protective is considered by nature testing in the case of atmosphere corrosion.
Keywords: фосфатные покрытия; триполифосфат натрия; электродный потенциал; водный раствор солей; пористость; удельная масса