Mathematical modeling of bioactive arterial wall - Solovyova (Philippova), H. N.; Kizilova, N. N. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2018)
Biological tissues and their artificial substitutes are composed by different fibers and possess complex viscoelastic properties. Here the most popular 3-element and 5-element rheological models of human soft tissues as viscoelastic bodies are considered accounting for the time delay between the load and mechanical respond of the material.The obtained data compared to the experimental curves got on the vessel wall and heart tissues.

Біологічні тканини та їх штучні замінники складаються з різних волокон і мають складні в'язко-пружні властивості. В роботі розглянуті найпопулярніші 3-елементні та 5-елементні реологічні моделі м'яких тканин людини як в'язкопружні тіла, що враховують затримку часу між навантаженням та механічним відгуком матеріалу. Отримані дані порівнювались з експериментальними кривими отриманними на стінкці судин і тканинах серця.
Математичне моделювання біоактивної артеріальної стінки
Keywords: active biomaterials; visoelastic fluids; rheology; mathematical modelling; в'язкопружні рідини; реологія; біологічні тканини