Еволюція етнічної ідентичності української меншини в Польщі (на підставі аналізу монографії Романа Дрозда та Богдана Гальчака "Dzieje Ukraińcow w Polsce w latach 1921–1989") - Мусієнко, Ірина Володимирівна (Drukarnia Wydawnictwo "Druk-Ar", 2012)
У статті на підставі аналізу монографії Романа Дрозда та Богдана Гальчака "Dzieje Ukraińcow w Polsce w latach 1921–1989" розглянуті процеси еволюції етнічної ідентичності української етнічної меншини в Польщі. Відмічено, що автори монографії вирішили низку актуальних та важливих завдань, зокрема проаналізували державну етнополітику Польщі, об'єктивно, з урахуванням як українського, так і польського бачення найбільш гострих проблем українсько-польських стосунків та трагічних сторінок спільної історії цих народів, висвітлили історію української етнічної меншини. Вказано, що дослідники на багатому фактологічному матеріалі прослідкували еволюцію етнічної самоідентифікації української меншини у найбільш переламні періоди історії країни, проаналізували внутрішні та зовнішні чинники, що впливали на конструювання та збереження етнічної ідентичності автохтонних українців Польщі. Показано, що незважаючи на важкі періоди в історії українства Польщі, застосування різноманітних методів асиміляції та репресій, воно вистояло й зберегло власну етнічну ідентичність. Виважені підходи, історичний та політологічний аналіз указаних проблем, поданий авторами, варті уваги спеціалістів обох країн. Зроблено висновок, що проаналізована монографія є зразком компетентного, неупередженого дослідження і стала знаковою подією в історіографії українсько-польських стосунків.
Keywords: Lemkos; Boykos; identity; ethnic minority group; Poland; Ukraine; "Dzieje Ukraińcow w Polsce w latach 1921-1989"; Drozd Roman; Halczak Bohdan; етнічні меншини; українці у Польщі; українсько-польські стосунки