Відповідь на виклик – рушійна сила історії - Ушенко, Поліна Анатоліївна; Братута, Едуард Георгійович (НТУ "ХПІ", 2013)
У даній статті здійснюється спроба проаналізувати теорію цивілізацій «виклик - відповідь» А. Дж. Тойнбі у контексті розглядання створення, подальшого розвитку та вдосконалення техніки штучного мікроклімату.

In this paper an attempt of analyze of the theory “The Challenge – the answer”, proposed by Arnold J. Toynbee in the context of the establishment, further development and improvement of techniques of artificial microclimate is realized.
Keywords: кондиціонер; філософія; теорія цивілізації; Тойнбі А. Дж.; мікроклімат штучний; розвиток техніки; air conditioning; history; philosophy; challenges; answer