Дослідження процесу побутового компостування органічних відходів рослинного походження - Разно, Микола Русланович; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Босюк, Альона Сергіївна; Шестопалов, Олексій Валерійович (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Розглядається процес побутового компостування органічних відходів рослинного походження як ефективний спосіб зменшення твердих побутових відходів та покращення родючості ґрунту. Стаття висвітлює основні етапи формування компосту, включаючи закладку органічної маси, її розкладання та використання отриманого добрива. У роботі представлено фотографічні матеріали, які ілюструють динаміку процесу компостування, а також вплив отриманого компосту на ріст рослин. Проаналізовано розвиток компосту в різні періоди: вигляд однорічного та дворічного компосту, поповнення компостних куч травою та іншими органічними відходами, стан компосту після зимового періоду, а також підготовка нових компостних куч та використання готового матеріалу на третій рік. Результати дослідження підтверджують позитивний вплив компосту на агрохімічні властивості ґрунту, що відображено у підвищенні схожості та приросту біомаси культурних рослин. Встановлено, що внесення весною просіяного компосту сприяє інтенсивнішому розвитку рослин, зокрема гірчиці та картоплі. У статті запропоновано апробовану схему індивідуального компостування рослинних відходів, що включає формування шарів з різних типів органічної маси: трави, харчових відходів, важкоферментуємих відходів (товсте бадилля, листя, гілля), які пересипаються тонким шаром ґрунту для прискорення процесів розкладання. Таким чином, проведене дослідження демонструє практичну значущість та екологічну ефективність побутового компостування органічних відходів рослинного походження. Одержані результати можуть бути використані для впровадження екологічно безпечних технологій переробки органічних відходів у приватному господарстві.

The process of household composting of organic waste of plant origin is considered as an effective way to reduce solid household waste and improve soil fertility. The article highlights the main stages of compost formation, including the incorporation of organic matter, its decomposition and the use of the resulting fertiliser. The paper presents photographic materials illustrating the dynamics of the composting process, as well as the impact of the resulting compost on plant growth. The paper analyses the development of compost in different periods: the appearance of one-year and two-year compost, replenishment of compost heaps with grass and other organic waste, the state of compost after the winter period, as well as the preparation of new compost heaps and the use of the finished material in the third year. The results of the study confirm the positive impact of compost on the agrochemical properties of the soil, which is reflected in increased germination and biomass growth of cultivated plants. It was found that the application of sifted compost in spring promotes more intensive development of plants, in particular mustard and potatoes. The article proposes a tested scheme of individual composting of plant waste, which includes the formation of layers of different types of organic mass: grass, food waste, hard-to-ferment waste (thick tops, leaves, branches), which are covered with a thin layer of soil to accelerate the decomposition process. Thus, the study demonstrates the practical significance and environmental efficiency of household composting of organic waste of plant origin. The results obtained can be used to implement environmentally friendly technologies for processing organic waste in private households.
Study of the process of domestic composting of organic waste of plant origin
Keywords: компостування; органічні відходи; ґрунт; біомаса; агрохімічні властивості; екологія; родючість ґрунтів; відходи рослинництва; composting, organic waste; organic waste; soil; biomass; agrochemical properties; ecology; soil fertility; crop wast