Концентрат мастильно-охолоджувальної рідини "Естераль" для механічної обробки металів - Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Федір Федорович; Касьянов, Анатолій Георгійович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Губанова, Валентина Андріївна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Гладкий, Валентин Федорович; Боханов, Дмитро Федорович; Виноградний, Михайло Миколайович; Глущенко, Катерина Арсентіївна; Чумак, Ольга Петрівна; et al. (ДП "Український інститут промислової власності", 2002)
Концентрат мастильно-охолоджувальної рідини для механічної обробки металів, який містить мило жирних кислот, триетаноламшові ефіри жирних кислот, який відрізняється тим, що як мило, ефіри і алкілоламіди жирних кислот концентрат містить триетаноламінове мило суміші нижчих дикарбонових кислот, триетаноламшові ефіри суміші нижчих дикарбонових кислот та алкілоламіди суміші дикарбонових нижчих кислот з наступним співвідношенням компонентів, мас.% триетаноламінове мило суміші нижчих дикарбонових кислот 10-16; триетаноламшові ефіри суміші нижчих дикарбонових кислот 56-64; алкілоламіди суміші дикарбонових нижчих кислот 20-34.
Keywords: патент; винахід; жирні кислоти; нітрит натрію; синтез; триетаноламінові ефіри