Розробка методів оцінки технічного стану двигунів за результатами індиціювання робочого процесу на режимах відмінних від номінальних - Білоусов, Євген Вікторович; Марченко, Андрій Петрович; Рибальченко, Микола Євгенович; Савчук, Володимир Петрович; Тулученко, Галина Яківна (Національний аерокосмічний університет "Харківський авіаційний інститут", 2022)
Оцінка технічного стану суднових двигунів внутрішнього згоряння за індикаторними діаграмами є поширеною, але ускладненою практикою. Сучасні електронні системи контролю, поширеність старих суден (10-15 років) з растровими зображеннями еталонних індикаторних діаграм, а також тенденції до зниження швидкостей ходу суден значно обмежують ефективність використання індикації. Це призводить до труднощів у порівнянні фактичних діаграм з еталонними, особливо для неспецифічних режимів експлуатації. Дослідження присвячене зіставленню різних методів отримання та зберігання інформації про результати індиціювання та розробці методів отримання еталонних діаграм для неспецифічних режимів на основі стендових випробувань. The technical condition assessment of marine internal combustion engines using indicator diagrams is a common but complicated practice. Modern electronic control systems, the prevalence of older vessels (10-15 years old) with raster images of reference indicator diagrams, and trends towards reduced vessel speeds significantly limit the effectiveness of indication. This leads to difficulties in comparing actual diagrams with reference ones, especially for non-specific operating modes. This research focuses on comparing different methods of obtaining and storing information on indication results and developing methods for obtaining reference diagrams for non-specific modes based on bench tests.
Keywords: суднові двигуни внутрішнього згоряння; індикаторні діаграми; технічний стан; електронні системи контролю; стендові випробування; еталонні діаграми; неспецифічні режими; індиціювання; marine internal combustion engines; indicator diagrams; technical condition; electronic control systems; bench tests; reference diagrams; non-specific modes; indication