Соціо-аксіологічний вимір технічної творчості (методологічні пошуки у XXI ст.) - Дольська, Ольга Олексіївна; Міщенко, Віктор Іванович; Городиська, Ольга Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті авторами здійснено аналіз нових методологічних підходів у розумінні технічної творчості; розкрито питання соціокультурної оцінки як філософсько-прикладного аналізу техніки; показано, що соціальна оцінка техніки є інструментом консультування не лише на рівні технічної експертизи, соціально-економічної, державної, екологічної, але водночас і аксіологічної, такої, що розкриває цінність технічної творчості для людини та людства; на цьому ґрунті запропоновано соціо-аксіологічний підхід як один із головних для аналізу сучасної технічної творчості. In the article, the authors analyze new methodological approaches in understanding technical creativity; the issues of socio-cultural assessment as a philosophical and applied analysis of technology; it is shown that the social assessment of technology is a consulting tool not only at the level of technical expertise, socio-economic, state, environmental, but also axiological, one that reveals the value of technical creativity for man and humanity; оn this basis, a socio-axiological approach is proposed as one of the main ones for the analysis of modern technical creativity.
Socio-axiological dimension of technical creativity (methodological searches of the 21st century)
Keywords: технічна творчість; техніка; людина; світогляд; метафізика природознавства; соціо-аксіологічний підхід; освоєння Космосу; technical creativity; technology; worldview; metaphysics of natural science; socio-axiological approach; exploration of the Cosmos