Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни "Основи наукових досліджень" - Гайдамака, Анатолій Володимирович; Клітной, Віктор Володимирович; Бородін, Дмитро Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Метою вивчення дисципліни «Основи наукових досліджень» є оволодіння теоретичними, методологічними та методичними основами процесу наукового пізнання і дослідження, отримання теоретичного та практичного досвіду з набутих знань, їх адаптації і використання на практиці. Предметом вивчення дисципліни «Основи наукових досліджень» є процес наукових досліджень є система науково-дослідних і навчально-дослідних робіт, виконаних у стінах вищої школи, починаючи від курсової роботи до кандидатської дисертації, підготовки наукових доповідей та публікацій. Завданням вивчення дисципліни «Основи наукових досліджень» є питання, які дослідник повинен вирішити для розв’язання проблеми, реалізації мети наукової роботи. У завданні дисципліни розкриваються питання щодо сутності науки, її еволюції в людській діяльності, сутність основних понять і категорій методології наукових досліджень, методологія та процес наукових досліджень, вибір об’єктів та методів наукового дослідження, інформаційне забезпечення наукових досліджень та методика роботи над літературними джерелами, використання автоматизованих систем та програм обробки інформації у наукових дослідженнях, складання звітів про науково-дослідну роботу, визначення ефективності наукових досліджень. В цих методичних вказівках подано теми лекційних занять, тематика рефератів самостійної роботи, приклад виконання самостійної роботи, розгорнутий список літератури.
Keywords: методичні вказівки; кореляційний аналіз; регресійний аналіз; регресія; значення коефіцієнта Стьюдента