Synthesis of a Computer Network for Controlling Moving Objects - Kuchuk, Nina; Shyman, A. P. (Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", 2023)
Today, there are many methods of synthesis of the basic network of the computer control system. But they do not take into account the mobility of control objects. Therefore, the purpose of the article is to develop a method of synthesis of the basic network of the computer control system, which takes into account the mobility of control objects. The method is based on the use of the function of the average loss of messages in the network at the input load and the dynamic resource allocation plan. Regardless of the selected class of the basic network, the developed method assumes: the selection of an appropriate management efficiency assessment function; synthesis of control algorithms for restricting access to the network; synthesis of adaptive routing algorithms that ensure optimal distribution of flows on the short-circuit network. The direction of further research is to take into account the placement of base stations of the computer system.

На сьогодні існує багато методів синтезу базової мережі комп’ютерної системи управління. Але в них не враховується рухомість об’єктів управління Тому метою статті є розробка методу синтезу базової мережі комп’ютерної системи управління, яка враховує рухомість об’єктів управління. Метод базується на використанні функціонала середніх втрат повідомлень у мережі при вхідному навантаженні і динамічному плані розподілу ресурсів. Незалежно від вибраного класу базової мережі, розроблений метод припускає: вибір відповідного функціонала оцінки ефективності управління; синтез керуючих алгоритмів обмеження доступу до мережі; синтез алгоритмів адаптивної маршрутизації, що забезпечують оптимальний розподіл потоків по КЗ мережі. Напрям подальших досліджень – врахування розміщення базових станцій комп’ютерної системи.
Синтез комп'ютерної мережі для управління рухомими об'єктами
Keywords: computer system; moving object; core network; optimization; synthesis; cloud computing; fog computing; packet switching; traffic; комп'ютерна система; рухомий об'єкт; базова мережа; оптимізація; синтез; хмарні обчислення; туманні обчислення; комутація пакетів; трафік