Енергія природи: як зелені технології розвивають локальні спільноти - Сабєльніков, М. П.; Сакун, Антоніна Олегівна (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
У статті досліджується роль «зелених» технологій у трансформації локальних спільнот України в контексті сталого розвитку та екологічної модернізації. Автори розглядають ці технології не лише як засіб зменшення екологічного навантаження, а й як каталізатор соціальних, економічних та управлінських змін на місцевому рівні. Значну увагу приділено адаптації європейських екологічних підходів, зокрема Європейського зеленого курсу, до українських реалій через інструменти Місцевих зелених курсів. Визначено ключові напрями впровадження: розвиток відновлюваних джерел енергії, підвищення енергоефективності, формування циркулярної економіки, екологічний транспорт, сталий урбанізм і цифровізація систем управління довкіллям. Розглянуто соціальні, економічні й управлінські аспекти реалізації сталих практик, з акцентом на законодавчі засади та інструменти локального впровадження. Підкреслено провідну роль органів місцевого самоврядування у просуванні екологічних інновацій шляхом взаємодії з громадськістю, бізнесом і міжнародними партнерами. Наведено приклади з практики українських громад, які демонструють ефективне застосування відновлюваної енергетики та інших екологічних рішень. Інтеграція зелених технологій у розвиток локальних спільнот розглядається як важлива умова досягнення екологічної, соціальної й економічної стійкості. Такий підхід сприяє децентралізації, зміцненню громадянської участі, соціальній інклюзії та підвищенню економічної стійкості. Автори підкреслюють необхідність упровадження новітніх управлінських підходів, формування партнерств та залучення системної підтримки з боку держави й міжнародних структур. Лише завдяки широкому залученню усіх зацікавлених сторін і розвитку культури відповідального споживання можливе успішне впровадження екологічних інновацій на місцях. У публікації представлено концептуальне бачення зеленої трансформації локальних спільнот як стратегічного елементу сталого розвитку України у відповідь на глобальні виклики та відповідно до європейських орієнтирів.

The article explores the role of “green” technologies in the transformation of local communities in Ukraine within the context of sustainable development and ecological modernization. The authors view these technologies not only as a means to reduce environmental impact but also as a catalyst for social, economic, and governance changes at the local level. Particular attention is given to the adaptation of European environmental approaches–especially the European Green Deal–to Ukrainian realities through the mechanisms of Local Green Deals. Key directions of implementation are identified, including the development of renewable energy, enhancement of energy efficiency, establishment of a circular economy, promotion of eco-friendly transport, sustainable urban planning, and the digitalization of environmental governance systems. The article analyzes the social, economic, and managerial dimensions of implementing sustainable practices, with a focus on legislative frameworks and local implementation tools. It emphasizes the leading role of local self-government in advancing environmental innovations through community engagement, business partnerships, and the use of international technical assistance. Practical examples from Ukrainian communities are presented, demonstrating effective use of renewable energy and other ecological initiatives. The integration of green technologies into the development of local communities is seen as a crucial condition for achieving environmental, social, and economic sustainability. This approach fosters decentralization, strengthens civic participation, enhances social inclusion, and improves economic resilience. The authors highlight the need for innovative management strategies, partnership building, and systematic support from the state and international organizations. Successful implementation of ecological innovations at the local level is possible only through the active involvement of all stakeholders and the cultivation of a culture of responsible consumption. The publication presents a conceptual vision of green transformation in local communities as a strategic prerequisite for Ukraine’s sustainable development in the face of global challenges and in alignment with EU strategic objectives.
The power of nature: the role of green technologies in the development of local communities
Keywords: зелені технології; сталий розвиток; локальні громади; Місцеві зелені курси; відновлювана енергетика; Європейський зелений курс; екологічні інновації; green technologies; sustainable development; local communities; Local Green Deals; renewable energy; European Green Deal; environmental innovations