Інформаційна технологія планування підвищення якості підмножини процесів моделі SPICE - Годлевський, Михайло Дмитрович; Бурлаков, Георгій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Об'єкт дослідження – процес розробки (ПР) програмного забезпечення (ПЗ). Предмет дослідження – моделі, метод та інформаційна технологія планування підвищення якості підмножини процесів моделі зрілості SPICE. Мета роботи у реалізації розроблених моделей, методу і технології в межах інформаційної технології та перевірка її працездатності на тестових прикладах. Методи досліджень: інженерія якості програмних систем; теорія корисності, на базі якої побудовано цільову функцію моделі; метод послідовного аналізу варіантів; теорія прийняття рішень і моделювання бізнес-процесів при розробці інформаційної технології підтримки прийняття рішень. Застосовані моделі: формалізовано модель зрілості SPICE, яку представлено у вигляді ієрархічної системи; синтезовано модель оцінки рівня можливості окремого процесу/підпроцесу моделі SPICE; синтезовано модель планування підвищення якості підмножини процесів моделі SPICE в умовах обмежених ресурсів. Застосовано метод послідовного аналізу варіантів, який було реалізовано на основі алгоритму “Київський віник”. Отримані результати: розроблена технологія вирішення поставленої задачі, яку представлено у вигляді послідовності виконання окремих бізнес-процесів з використанням стандарту IDEFO; визначені вимоги до програмного забезпечення; розроблена модель даних предметної області; обґрунтовано інструментарій для розробки ПЗ; вибрана архітектура ПЗ; представлена діаграма розміщення компонентів ПЗ; перевірена працездатність розробленої інформаційної технології на тестових прикладах. Практичне значення роботи полягає в тому, що отримана інформаційна технологія дозволяє керівникам ІТ-компаній в межах виділених ресурсів на деякому плановому періоді побудувати траєкторію розвитку найбільш значущих процесів ПР ПЗ, визначити, яким чином на кожному підперіоді планування буде підвищуватись їх рівень можливості з метою отримання якісного ПЗ.

The object of research is the software development process. The subject of the study is models, methods and information technology for planning quality improvement of a subset of processes of the SPICE maturity model. The aim of the work is to implement the developed models, method and technology within the framework of information technology and check its performance on test examples. Research methods: quality engineering of software systems; the theory of utility, on the basis of which the target function of the model is built; the method of options sequential analysis; the decision-making theory and modeling of business processes in the development of decision-making support information technology. Applied models: the SPICE maturity model is formalized, which is presented in the form of a hierarchical system; a model for evaluating the level of possibility of a separate process/subprocess of the SPICE model was synthesized; the quality improvement-planning model of a subset of the SPICE model processes under conditions of limited resources is synthesized. The method of options sequential analysis was applied, which was implemented on the basis of the "Kyiv Broom" algorithm. The obtained results: a technology for solving the given task was developed, which is presented in the form of a sequence of execution of individual business processes using the IDEFO standard; the requirements for software were defined; a data model of the subject area was developed; the toolkit for software development is substantiated; the software architecture was chosen; a diagram of software components placement is presented; the performance of the developed information technology was verified on test examples. The practical significance of the work lies in the fact that the obtained information technology allows the managers of IT companies within the limits of the allocated resources in a certain planning period to build the trajectory of the development of the most significant processes of software, to determine how their level of opportunity will increase in each planning sub-period in order to obtain quality software.
Information technology of quality improvement planning of process subsets of the SPICE model
Keywords: процес розробки програмного забезпечення; модель; інформаційна технологія; інженерія якості; теорія корисності; метод послідовного аналізу варіантів; теорія прийняття рішень; software development process; model; information technology; quality engineering; utility theory; method of sequential analysis of options; decision-making theory