Дослідження еколого-економічних показників систем комунального теплопостачання - Коваленко, Юрій Леонідович; Тарасенко, Микола Олексійович; Тарасенко, Олександр Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В статті показано, що для вибору раціональних схем теплопостачання необхідно враховувати не лише економічні фактори, а проводити багатопараметричний аналіз. Актуальність проблеми особливо зросла у зв'язку з високою вартістю та дефіцитом традиційних видів палива (вугілля, газу), що привело до застосування альтернативних джерел енергії в системах теплопостачання. В роботі розглянуто варіанти енергоносіїв та відповідні конструктивні схеми опалювальних систем, що найчастіше застосовуються для житлових будинків. Виконана їхня порівняльна оцінка та зіставлення наведених значень вартості одиниці теплової енергії. Досліджено особливості впливу на довкілля джерел теплопостачання, що використовують різні види палива. Визначено вартість одиниці одержаної енергії та питомі викиди забруднюючих речовин, які наведені до викидів монооксиду вуглецю. Виконано порівняльну оцінку питомих викидів, для теплогенеруючих пристроїв, що працюють на природному газі, кам'яному вугіллі, дровах та пелетах. Оцінку проведено за їх середніми показниками. На підставі еколого - економічної оцінки запропоновано рекомендації щодо вибору джерела теплопостачання.

The article shows that for the selection of rational heat supply schemes, it is necessary to take into account not only economic factors, but also conduct a multiparametric analysis. The urgency of the problem has especially increased due to the high cost and shortage of traditional fuels (coal, gas), which has led to the use of alternative energy sources in heat supply systems. In the paper, options for energy carriers and corresponding design schemes of heating systems, most often used for residential buildings, are considered. Their comparative evaluation and comparison of the given values of the cost of a unit of thermal energy was made. The peculiarities of the environmental impact of heat supply sources using different types of fuel are investigated. The cost of a unit of energy and the specific emissions of pollutants related to carbon monoxide emissions are determined. A comparative assessment of specific emissions for heat-generating devices operating on natural gas, coal, firewood, and pellets has been performed. The evaluation is based on their average indicators. Recommendations for choosing a heat supply source are offered on the basis of an ecological and economic assessment.
Study ecological and economic indicators of municipal heat supply systems
Keywords: енергоефективність; теплопостачання; вартість енергоносіїв; альтернативне паливо; тарифи; шкідливі викиди; екологія; energy efficiency; heat supply; cost of energy carriers; alternative fuel; tariffs; harmful emissions; ecology