Зміцнення "другого серця" через фізичне виховання: шлях до здорового способу життя - Юр'єв, В. Є.; Бочкарев, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У роботі розглянуто важливу роль діяльності м’язів нижніх кінцівок і м’язів черевного пресу у виконанні функції «другого серця», що забезпечує оптимальне повернення венозної крові до серця. Окремо підкреслено провідне значення регулярних фізичних вправ у розвитку та підтримці функціонального стану серцево-судинної системи в молодому віці. Визначено важливість проведення регулярних занять з фізичного виховання серед студентів вищих навчальних закладів, для зміцнення здоров’я та профілактики хвороб серця і судин.
Keywords: фізичне виховання; серцево-судинна система; венозне повернення крові; здоровий спосіб життя; м'язова маса; серце; студенти; навчальний процес