Септикотоксемія та порушення коагуляції при ентеральній недостатності у хворих із гострою непрохідністю кишечника - Бойко, Валерій Володимирович; Лихман, Віктор Миколайович; Євтушенко, Денис Олександрович; Шевченко, Олександр Миколайович; Меркулов, Андрій Олексійович; Ткач, Сергій Валерійович; Мирошниченко, Д. О.; Білодід, Є. О.; Яцько, К. М. (Харківська медична академія післядипломної освіти, 2021)
Розглянуто проблему гострої непрохідності кишечника, що супроводжується синдромом ентеральної недостатності. Ендогенна інтоксикація є патогенетичною ланкою розвитку поліорганної недостатності. При цьому безпосередньо маніфестація ендогенної інтоксикації непрямо свідчить про неспроможність кишкового бар’єру. Зважаючи на це, аналіз гематологічних показників гомеостазу є діагностично важливим як для реєстрації процесів, що відбуваються, так і для їх про гнозування. У пацієнтів із гострою непрохідністю кишечника розвиток ентеральної дисфункції зумовлює септикотоксемію, токсичний і медіаторний компоненти якої виявляються на тлі стре сового імунодефіциту та діють незалежно один від одного.

The problem of acute intestinal obstruction accompanied by enteral insufficiency syndrome has been considered. Endogenous intoxication is a pathogenetic link in the multiple organ failure development. In this case, the evident manifestation of endogenous intoxication indirectly indicates the failure of the intestinal barrier. In view of this, the analysis of hematological parameters of homeostasis is diagnostically important both for recording the occurring processes, and their forecasting. In the patients with acute intestinal obstruction, the development of enteral dysfunction causes septico toxemia, the toxic and mediator components of which are detected on the background of stress immunodeficiency and act independently of each other.
Septicotoxemia and coagulation disorders in enteral insufficiency in patients with acute intestinal obstruction
Keywords: гостра непрохідність кишечника; синдром ентеральної недостатності; септикотоксемія; acute intestinal obstruction; enteric insufficiency syndrome; septicotoxemia