Нанопокрытия из TiB₂ наносимые магнетронным распылением на листовые стекла - Соболь, Н. П.; Соболь, Олег Валентинович; Светличный, М. А. (НТУ "ХПИ", 2006)
Наведено нові напрямки використання скломатеріалів підвищеної міцності. Показано, що у будівництві найбільш перспективним способом зміцнення поверхні скла є нанесення модифікаційних плівок з високими фізико-механічними показниками, зокрема на основі дибориду титана. Встановлено оптимальну товщину покриття із TiB₂, що дозволяє підвищити міцність листового скла та використовувати його в якості конструкційного елементу для будівництва. Визначено, що при нанесенні покриття декілька змінюються оптичні показники, однак в залежності від галузі використання вони знаходяться в межах, зазначених в ДСТУ.

The new area use of glasses is present. It is show that the most outlook method of creature strong glasses is drift cover on the surfaces of glass, in particular from TiB₂. The thickness of layer cover from TiB₂ is defined. Established, that this method can be used for building technology. Thus the optical indexes are a little reduced flown down. However values of operating performances of those glasses are in frameworks admissible on the GOST
Keywords: эксплуатация зданий; эксплуатационные характеристики; повышенная прочность; пленочное покрытие; магнетронная распылительная система; диборид титана