Вивчення біологічно-активних полімерних гідрогелів для регулювання водно-ліпідного балансу - Лебедєва, Катерина Олександрівна; Черкашина, Ганна Миколаївна; Савченко, Д. О.; Матюхов, Дмитро Володимирович; Лебедєв, Володимир Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті показані дослідження з вивченн біологічно-активних полімерних гідрогелевих матеріалів для регулювання водно-ліпідного балансу. Показано, що сучасним трендом розвитку біологічно-активних полімерів та матеріалів на їх основі є технології створення ефективних системах трансдермальної доставки ліків та активних речовин в організм людини. В рамках літературного огляду доведено, що системи трансдермальної доставки на основі біологічно-активних полімерних матеріалів викликають підвищений інтерес до введення ліків через шкіру, для місцевої терапевтичної дії на уражену шкіру при системній місцевій доставці ліків, також вони широко використовуються в напрямі біологічно-активних матеріалів у вигляді полімерних гідрогелів різного типу. В статті проведено дослідження з визначення особливостей одержання біологічноактивних полімерних гідрогелевих матеріалів для регулювання водно-ліпідного балансу. В роботі використовувався желатин харчової ТМ "Мрія" (Україна), гліцерин, альгінат натрію, гумінові кислоти та дистильовану воду. Проведено розробка та дослідження біологічно-активних полімерних гідрогелевих матеріалів для регулювання водно-ліпідного балансу. Встановлено, що гумінові кислоти у полімерних гідро гелях на основі желатину та альгінату натрію мають високу антибактеріальну активність, повністю зупиняють процеси утворення в них плісняви. Доведено, що найбільш ефективними с точки зору отримання гідрогелів з антибактеріальним ефектом є композиції на основі желатину та альгінату натрію зі вмістом гумінових кислот 15 %. Отримано та досліджено ефективні біологічно активні полімерні гідрогелеві матеріали на основі желатину та альгінату натрію, модифіковані різним вмістом гумінових кислот. Модифікація біополімерних гідрогелів на основі желатину гуміновими кислотами дозволяє отримати біологічно активні полімерні гідрогелеві матеріали з підвищеним ступенем набухання та здатністю суттєво покращувати волого-ліпідний баланс шкіри: з вихідних показників вологи 34–36 % та жирності 8–10 % шкіри підвищує їх до 58–66 % та 52–60 %, відповідно. Фактично, завдяки використанню розроблених біологічно активних полімерних гідрогелевих матеріалів на основі желатину та альгінату натрію, модифікованих гуміновими кислотами, стає можливим перетворення стану від слабоволого-жирної жорсткої до сильно волого-жирної еластичної шкіри. Ефект покращення волого-ліпідного балансу шкіри посилюється разом із вмістом гумінових речовин.

The article shows studies on the study of biologically active polymeric hydrogel materials for the regulation of water-lipid balance. It is shown that the current trend in the development of biologically active polymers and materials based on them is the technology of creating effective systems for the transdermal delivery of drugs and active substances to the human body. As part of the literature review, it has been proven that transdermal delivery systems based on biologically active polymeric materials are of increased interest in the administration of drugs through the skin, for local therapeutic effects on the affected skin during systemic local drug delivery, and they are also widely used in the direction biologically active materials in the form of various types of polymeric hydrogels. In the article, a study was conducted to determine the features of obtaining biologically active polymeric hydrogel materials for regulating the water-lipid balance. Food gelatin TM "Mriya" (Ukraine), glycerin, sodium alginate, humic acids and distilled water were used in the work. The development and research of biologically active polymeric hydrogel materials for the regulation of water-lipid balance has been carried out. It has been established that humic acids in polymer hydrogels based on gelatin and sodium alginate have a high antibacterial activity and completely stop the processes of mold formation in them. It has been proven that compositions based on gelatin and sodium alginate with a content of humic acids of 15 % are the most effective in terms of obtaining hydrogels with an antibacterial effect. Effective biologically active polymeric hydrogel materials based on gelatin and sodium alginate, modified with different content of humic acids, have been obtained and studied. Modification of biopolymer hydrogels based on gelatin and sodium alginate with humic acids makes it possible to obtain biologically active polymeric hydrogel materials with an increased degree of swelling and the ability to significantly improve the moisture-lipid balance of the skin: according to the initial indicators of moisture 34–36 % and fat content 8–10 % of the skin, it increases them up to 58–66 % and 52–60 % respectively. In fact, thanks to the use of biologically active polymeric hydrogel materials based on gelatin and sodium alginate modified with humic acids, it becomes possible to transform the state from weakly oily tough to highly moist oily elastic skin. The effect of improving the moisture-lipid balance of the skin is enhanced along with the content of humic substances.
Study of biologically active polymer hydrogels for regulation of water-lipid balance
Keywords: полімерні гідрогелі; желатин; альгінат; біологічно-активні; водно-ліпідний баланс; polymer hydrogels; gelatin; alginate; gelation; biologically active; waterlipid balance