Інтеграція роботи гібридної енергетичної установки - Селіхов, Юрій Анатолійович; Горбунов, Костянтин Олександрович; Стасов, В. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В статті представлена нова гібридна енергетична установка, яка забезпечує приватне домоволодіння електроенергією, гарячим водопостачанням, опаленням та гарячим повітрям у необхідному діапазоні температур для комфортного проживання. Спільно з вітроелектрогенератором, електричним водонагрівачем використовується тепловий насос, акумулятори електроенергії та теплоти, що дозволяє: зменшити собівартість теплової енергії за рахунок зниження матеріаломісткості та витрат на обладнання, економити органічне паливо; виробляти електроенергію та надлишок її віддавати в державну електромережу; зменшити теплове навантаження та забруднення навколишнього середовища. Система автоматизації дозволяє керувати гібридною установкою без втручання людини цілий рік.

The article presents a new hybrid energy system that provides private households with electricity, hot water supply, heating and hot air in the required temperature range for comfortable living. Together with a wind power generator and an electric water heater, a heat pump, electricity and heat accumulators are used, which allows: - reducing the cost of thermal energy by reducing material consumption and equipment costs, saving organic fuel; produce electricity and send the excess to the state power grid; reduce heat load and environmental pollution. The automation system allows you to control the hybrid installation without human intervention all year round.
Integration of hybrid energy plant operation
Keywords: приватне домоволодіння; теплова енергія; державна електромережа; навколишнє середовище; система автоматизації; private households; wind power generator; private households; wind power generator; fossil fuel; thermal energy; electricity grid condition; environment; automation system