Розвідка вугільних родовищ на Україні у ХVIII – на початку XIX ст. - Гутник, Марина Валеріївна (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті розглядається початковий етап розвідки вугільних родовищ на теренах сучасної України. Наводяться дані про функціонування гірничих установ у царській Росії. Аналізуються умови, в яких працювали перші геологи-самоучки.

The initial stage of exploration of coal deposits on the territory of modern Ukraine is examined. The information about functioning of mountain establishments in tsar's Russia is set. Terms in which first self-taught geologists worked are analysed.
Keywords: освоєння земних надр; кам’яне вугілля; Україна; дослідники вугільних родовищ; гірниче відомство Російської імперії; Донбас; шахтарі; coal; Ukraine; researchers of coal deposits; mountain department of the Russian empire; Donbass; miner