Дослідження амілолітичної активності культуральної рідини в біотехнології симбіотичних культур Меdusomyces Gisevii та Oryzamyces Indici - Масалітіна, Наталія Юріївна; Близнюк, Ольга Миколаївна; Бєлінська, Анна Павлівна; Варанкіна, Олександра Олександрівна; Кричковська, Лідія Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
На підставі аналізу літературних джерел встановлено, що природні симбіонти Medusomyces Gisevii та Oryzamyces Indici є цінним біотехнологічними об'єктами. Актуальним є пошук способів впливу на нього з метою отримання тих чи інших продуктів його життєдіяльності. На даний час є актуальним пошук мікроорганізмів продуцентів ферментів, в тому числі амілази. Одним з перспективних в цьому плані біооб'єктів є природні мікробні симбіонти Medusomyces Gisevii (чайний гриб) і Oryzamyces Indici, які завдяки неідентичності мікробіологічного складу та різних умов вирощування можуть мати різний компонентний склад метаболітів. Проведено дослідження амілолітичної активності культуральної рідини Medusomyces Gisevii і Oryzamyces Indici з різними термінами культивування. Вирощування гриба здійснювалося в лабораторних умовах за класичною методикою. Встановлена оптимальна концентрація сахарози для нарощування біомаси Меdusomyces Gisevii та Oryzamyces Indici, яка становить 5 %. Концентрація сахарози 15 % та вище не рекомендується для застосування через пригнічення зростання біомаси із зростанням концентрації вуглеводів в культуральному середовищі. Встановлено, що дані симбіонти починають проявляти амілолітичну активність вже на 7-8-му добу культивування в стандартному живильному середовищі, середовищі з додаванням 10% молока і середовищі на основі сироватки. З плином часу амілолітична активність підвищується. Однак інтенсивність метаболізму мікроорганізмів, критерієм якої є співвідношення загальної і екзогенної амілази, найбільш виражена на ранніх термінах культивації. Встановлено, що культуральна рідина полікультур проявляє високу амілолітичну активність. Даний факт дозволяє вважати інокулят Medusomyces Gisevii і Oryzamyces Indici перспективною біотехнологічною сировиною як джерела фермента амілази.

Based on the literature review found that the natural symbionts Medusomyces gisevii and Oryzamyces indici biotechnology are a valuable objects. It is urgent to find ways to impact on it in order to obtain these or other products of its life activity. At present, it is urgent to search for microorganisms producing enzymes, including amylase. One of the most promising in terms of biological objects is a natural microbial symbiont Medusomyces Gisevii (tea fungus) and Oryzamyces Indici, which, thanks to the not identical, microbiological composition and different growing conditions may have a different composition of metabolites. Studies of the amylolytic activity of the culture liquid Medusomyces Gisevii and Oryzamyces indici with different cultivation periods have been carried out. Cultivation of the fungus was carried out in the laboratory according to the classic method. The optimal concentration of sucrose for Medusomyces Gisevii and Oryzamyces Indici biomass growth was set at 5%. Sucrose concentration of 15% and above is not recommended for use due to inhibition of biomass growth with increasing concentration of carbohydrates in the culture medium. It is established that these symbionts start to show the amylolytic activity already on the 10th day of cultivation cultivation in standard nutrient medium, medium supplemented with 10 % milk and serum-based medium and stores it in the course of the experiment (30 days). Over time the amylolytic activity increases. However, the intensity of metabolism of the microorganisms, the criterion of which is the ratio of the total and exogenous amylase is most pronounced in the early stages of cultivation. It was found that the culture medium of polycultures shows high amylolytic activity. This fact allows us to consider the Medusomyces Gisevii and Oryzamyces Indici inoculum as a promising biotechnological raw material source of amylase enzyme.
Research of amylolytic activity of cultural liquids in biotechnology of symbiotic crops Меdusomyces Gisevii and Oryzamyces Indici
Keywords: симбіонт Medusomyces Gisevii; симбіонт Oryzamyces Indici; чайний гриб; культуральне середовище; культивування; метаболіти; амілолітична активність; symbiont Medusomyces Gisevii; symbiont Oryzamyces Indici; tea fungus; culture fluid; cultivation; metabolites; amylolytic activity