Структура системи моніторингу стану нітроцелюлозних порохів у період їх зберігання між виробництвом та утилізацією - Аніпко, О. Б.; Баулін, Дмитро Станіславович; Манжура, Святослав Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стабільність порохових зарядів на основі нітроцелюлози відіграє вирішальну роль при встановленні терміну їх експлуатації. Як показує аналіз досліджень, практично у всіх країнах світу існує проблема збереження властивостей порохових зарядів на рівні гарантійних. Завдання оцінки стану та прогнозування властивостей НЦП на відповідних етапах зберігання набуває актуального значення. Ця задача комплексна і може бути вирішена із застосуванням загальновідомого підходу до вирішення таких завдань, а саме системи моніторингу. У загальному випадку будь-яка система моніторингу включає три основні компоненти: вимірювання інформативних параметрів; оцінка поточного стану на основі виконаних вимірювань; прогноз. і елементи, так і ті, які вимагають додаткових досліджень і розробок. Приведено, що для ефективної роботи системи моніторингу необхідні інформативні показники, що дозволяють визначати стан порохових зарядів без застосування складної діагностичної апаратури. Крім того, це дозволить створити базу даних порохових зарядів для подальшого контролю їхнього стану протягом усього життєвого циклу. Розвинуто підхід до визначення та обґрунтування нових складових елементів системи моніторингу стану НЦПЗ.

The stability of powder charges based on nitrocellulose plays a decisive role in determining their service life. As the research analysis shows, in almost all countries of the world there is a problem of maintaining the properties of powder charges at the guarantee level. Thus, the task of assessing the state and forecasting the properties of nitrocellulose powder charges at the relevant stages of storage becomes relevant. This task is complex and can be solved using a well-known approach to solving such tasks, namely a monitoring system. In general, any monitoring system includes three main components: measurement of informative parameters; assessment of the current state based on the performed measurements; forecast. A structural diagram of the monitoring system is presented, which includes both already developed elements and those that require additional research and development. It is shown that for the effective operation of the monitoring system, informative indicators are necessary, which allow determining the state of powder charges without the use of complex diagnostic equipment. In addition, it will allow the creation of a database of powder charges for further monitoring of their condition throughout the entire life cycle. An approach to defining and substantiating new constituent elements of the oil refinery condition monitoring system has been developed.
Structure of the system for monitoring the condition of nitrocellulose powder during their storage period between production and disposal
Keywords: нітроцелюлозні порохи; порохові заряди; системи моніторингу; інформативні показники; терміни зберігання; регенерація; життєвий цикл; nitrocellulose powder charges; monitoring systems; informative indicators; storage period; regeneration; life cycle