Identification of the behavior of properties of a cold-hardening glass-liquid mixture with propylene-carbonate different in dos-ing components. - Akimov, O. V.; Penzev, P.; Marynenko, D.; Saltykov, L. (ПП "Технологічний центр", 2019)
Об’єктом дослідження є моделі, що описують вплив рідкого скла та пропіленкарбонату як затвер джувача формувальної суміші на її властивості. Одним з найбільш проблемних місць є визначення поведінки властивостей суміші за умов відхилення від оптимальних значень вмісту рікого скла як зв’язуючого та пропіленкарбонату як затверджувача. Визначення такої поведінки важливо через те, що дозволить вдосконалювати процеси регулювання завантаження змішувачів в автоматизованих системах виготовлення суміші в ливарних цехах. В ході дослідження икористовувалися методи канонічного перетворення поверхней відгуку, що описують вплив вмісту рідкого скла та пропіленкарбонату на наступні властивості суміші: живучість, межа міцності на стиск через 1 годину, через 3 години, через 24 години, осипаємість. Описано механізми хімічних реакцій, що приводять до процесу затвердження суміші та через визначення хімізму процесу обґрунтовано можливість отримання якісних характеристик суміші. Отримано у канонічному вигляді аналітичний опис поверхні відгуку в стаціонарній області у перетвореному за стандартною процедурою факторному просторі «вміст рідкого скла – вміст пропіленкарбонату». Таке перетворення дозволяє оцінити характер поверхні відгуку через аналіз співвідношень власних чисел, що входять до її канонічного опису, за величиною та знаком. Такий використаний підхід має важливу особливість, так як дозволяє безпосередньо визначити поведінку властивостей суміші в разі відхилення від оптимальних значень вмісту рідкого скла та пропіленкарбонату. Завдяки цьому забезпечується можливість визначення заходів або технічних рішень щодо роботи або вдосконалення систем регулювання процесів дозування в автоматизованих системах виготовлення суміші в ливарних цехах. При цьому можлива адаптація до будьяких відомих систем дозування зв’язуючих та затверджувачів холоднотвердіючих сумішей. Це відкриває перспективи щодо стабілізації якості формувальної чи стрижньової суміші та підвищення якості фасонних виливків для машинобудування, зокрема відповідальних та базових литих деталей двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ).
Keywords: холоднотвердіюча суміш; пропіленкарбонат; рідке скло; властивості суміші; дозування компонентів; канонічне перетворення поверхні відгуку