Енергетична стійкість медичних об'єктів під час перехідних режимів роботи енергетичної системи - Гриб, Олег Герасимович; Карпалюк, Ігор Тимофійович; Донецька, Тетяна Сергіївна; Дегтяр, Ярослав Дмитрович; Пишний, Олександр Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Розглядається питання щодо підвищення надійності роботи об'єктів в енергетичній системі України. Показано, що питання енергозабезпечення об'єктів суспільного користування отримало нові вимоги під час війни. Особливо такі вимоги тепер ставляться до медичних об'єктів. Основними видами енергії для медичних закладів є постачання електричної і теплової енергії. Для України, виходячи із кліматичних особливостей, характерні витрати теплової енергії значно більших обсягів, ніж інших видів енергії. Тому одним із важливих кроків по зменшенню споживання енергії є тепломодернізація будівель. В даній роботі розглядається загальна система енергопостачання, яка включає не тільки теплопостачання, але й електропостачання. Потрібна не тільки наявність самої електрики в мережі, а й її відповідність вимогам якості. Однією з найбільш критичних до якості електричної енергії є медичні електротехнічні комплекси. Від роботи яких залежить правильність діагнозу та підтримання життєдіяльності організму хворого. Запропоновано оцінювати стан енергопостачання через модель взаємної пов'язаності енергій. Тому якісні зміни в показниках теплової енергії не можуть бути компенсовані за рахунок саме мережевих рішень. Підтримання температури в приміщеннях можливе саме за рахунок використання інших джерел тепла. В термінах моделі зв'язаності енергій – єдиний шлях для вирівнювання "тіла енергоспоживання" є взаємна заміна однієї енергії іншою. Визначені варіанти вирівнювання "тіла енергоспоживання" для медичних установ. Запропоновано представлення "тіла енергоспоживання" із відображенням якісних меж форми "тіла енергоспоживання" по відношенню до теплової енергії. Введено поняття межі енергетичної стійкості за якісними показниками. Виділено низку заходів по підтримці енергетичної стійкості. Для досягнення найдовшої відповідності якісним показникам енергопостачання запропоновано – відключення частини приміщень від системи енергопостачання із збереженням групи енергопостачання для тих приміщень що залишаться. Зазначено, що використовуючи критерій енергетичної стійкості, можливо проаналізувати будівельні конструкції і технологічні процеси в самих будівлях із метою вироблення заходів по підвищенню енергетичної стійкості із заданою направленістю.

The question of increasing the reliability of the operation of objects in the energy system of Ukraine is under consideration. It is shown that the issue of energy supply of public facilities received new requirements during the war. Especially such requirements now apply to medical facilities. The main types of energy for medical institutions are the supply of electrical and thermal energy. For Ukraine, on the basis of climatic features, the consumption of thermal energy is much larger than that of other types of energy. Therefore, one of the important steps to reduce energy consumption is thermal modernization of buildings. This paper considers the general energy supply system, which includes not only heat supply but also electricity supply. It is necessary not only to have the electricity itself in the network, but also to meet the quality requirements. Medical electrotechnical complexes are one of the most critical to the quality of electrical energy. Correct diagnosis and maintenance of vital activity of the patient's organism depend on their work. It is proposed to assess the state of energy supply through the model of mutual dependence of energies. Therefore, qualitative changes in thermal energy indicators cannot be compensated for by network solutions. Maintaining the temperature in the premises is possible precisely due to the use of other heat sources. In terms of the energy connectivity model, the only way to equalize the "body of energy consumption" is the mutual replacement of one energy by another. Variants of equalization of the "body of energy consumption" for medical institutions are defined. A presentation of the "body of energy consumption" is proposed, with a reflection of the qualitative limits of the shape of the "body of energy consumption" in relation to thermal energy. The concept of the limit of energy sustainability according to qualitative indicators is introduced. A number of measures to support energy sustainability have been identified. In order to achieve the longest compliance with energy supply quality indicators, it is proposed to disconnect part of the premises from the energy supply system while preserving the energy supply group for those premises that will remain. It is noted that using the criterion of energy sustainability, it is possible to analyze construction structures and technological processes in the buildings themselves in order to develop measures to increase energy sustainability with a given direction.
Energy resistance of medical facilities during transient operation modes of the energy system
Keywords: втрати теплової енергії; пов'язаність енергій; тіло енергоспоживання; енергетична стійкість; межа енергетичної стійкості; енергетична стійкість за якісними показниками; thermal energy losses; energy connection; energy consumption body; energy sustainability; energy sustainability limit; energy sustainability by qualitative indicators