Формування фінансового забезпечення соціального захисту населення у ХХ столітті - Насібова, Ольга Вікторівна (Видавничий дім "Інжек", 2020)
Метою статті є дослідження особливостей становлення та формування фінансового забезпечення соціального захисту населення у ХХ столітті. Розкрито механізм формування фінансового забезпечення соціального захисту населення в Українській РСР у ХХ столітті. Розглядається організаційно-інституційна трансформація органів соціального захисту населення, а також законодавчі та нормативно-правові акти, що регламентували правовий аспект функціонування діючих видів і форм соціального захисту населення. Домінуюча роль у сфері соціального обслуговування населення належала державі. Визначено особливості становлення фінансових відносин соціального захисту населення та вплив політико-ідеологічної складової соціально-економічних програм суспільного розвитку. Характерними рисами зазначеного періоду були жорстокий контроль держави та суспільства в розподілі матеріальних благ, а також обов’язкова участь усього працездатного населення в суспільному виробництві. Здійснено аналіз джерел формування та напрямів використання фінансових ресурсів державного соціального страхування як провідної ланки системи соціального захисту населення. Важливим досягненням у сфері фінансового забезпечення соціального захисту населення вважалося звільнення працівників від сплати страхових внесків. Визначено результативність функціонуючої системи фінансового забезпечення соціального захисту населення в контексті досягнення основних завдань, які вона повинна була вирішувати у ХХ столітті. В Українській РСР функціонувала досить розвинена державна система соціального забезпечення, яка охоплювала всі верстви населення, гарантуючи певні соціальні стандарти. Вагомою складовою даної системи було державне соціальне страхування.

The purpose of the article is to study the peculiarities of the establishment and formation of the financial security of social protection in the twentieth century. The article reveals the mechanism of formation of the financial support for social protection of the population in the Ukrainian SSR in the twentieth century. The organizational and institutional transformation of social protection bodies, as well as legislative and regulatory acts regulating the legal aspect of the functioning of existing types and forms of social protection are considered. The dominant role in the field of social services belonged to the State. The peculiarities of the formation of the financial relations of social protection of the population and the influence of the political and ideological component of the socio-economic programs of social development are determined. The characteristic features of this period were the strict control on the part of the State and society in the distribution of material goods, as well as the mandatory participation of the entire working population in social production. The analysis of sources of formation and directions of use of financial resources of the State social insurance as the leading link of system of social protection of the population is carried out. An important achievement in the field of financial provision of the social protection was considered to be the exemption of employees from paying insurance premiums. The effectiveness of the functioning system of financial provision of the social protection of the population in the context of achieving the main tasks that it had to solve in the twentieth century is determined. In the Ukrainian SSR there was a fairly developed State-based system of social security, which covered all segments of the population, guaranteeing certain social standards. A significant component of this system was the State-based social insurance.
The Formation of Financial Support of Social Protection of the Population in the XX Century
Keywords: фінансове забезпечення; соціальний захист населення; соціальна допомога; соціальне страхування; соціальне забезпечення; соціальна підтримка; соціальні виплати; державні соціальні видатки; financial security; social protection; social assistance; social insurance; social security; social support; social benefits; public social expenditures