Вугільні шлами як вторинні ресурси та їх властивості - Сергєєв, Павло Всеволодович; Білецький, Володимир Стефанович (Салон Cофт, 2016)
Вугільні шлами як вторинні ресурси відрізняються великим різноманіттям фізико-хімічних властивостей і, зокрема, високими значеннями зовнішньої питомої поверхні та зольності. В свою чергу, поверхневі властивості вугільних частинок визначають їх реакційну здатність. Вони обумовлюються особливостями структури вугільної речовини, характером та інтенсивністю процесів механо-хімічної, окислювальної та гідролітичної деструкції вугілля при їх видобутку, транспортуванні, зберіганні та переробці, а також характеристиками зольних компонентів. Вугільні шлами є складним багатофакторним об'єктом. Вони потребують індивідуального дослідження фізико-хімічних властивостей поверхні з метою розробки ефективних методів їх переробки.

Coal muds as secondary resources a large variety of different physical and chemical properties, particularly high values of specific external surface and ash. In turn, the surface properties of the coal particles determine their reactivity. They are conditioned by the peculiarities of the structure of coal substance, character and intensity of mechano-chemical, oxidative and hydrolytic degradation of coal in their production, transportation, storage and processing, as well as the characteristics of mineral components. Coal slurry is a complex multifactorial object. They need an individual study of physical and chemical properties of the surface in order to develop efficient methods of recycling.
Coal muds as secondary resources and their properties
Keywords: вугільні зерна; флотація; флотаційний концентрат; мулонакопичувачі; подвійний електричний шар; гексагональна вуглецева сітка