Методичні вказівки до самостійної роботи з навчальної дисципліни "Бізнес-планування" - Лісна, Ірина Федорівна; Сергієнко, Олена Андріанівна; Швець, Анастасія Дмитрівна; Гузь, Остап Богданович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисципліна "Бізнес планування" є ключовою для підготовки сучасних фахівців, оскільки дозволяє формувати стратегію розвитку бізнесу, враховуючи ринкові умови та ризики; ефективно використовувати ресурси, забезпечуючи їх оптимальний розподіл; розробляти конкурентоспроможні проєкти, що сприяють досягненню фінансових та стратегічних цілей; оцінювати економічну доцільність рішень, аналізуючи їх вплив на стабільність і прибутковість. Ця дисципліна особливо важлива в умовах мінливої економіки, оскільки навчає адаптуватися до викликів і забезпечує основи успішного підприємництва. Однією з важливих форм організації навчального процесу здобувачів вищої освіти є самостійна робота, в рамках якої заплановані завдання виконуються самостійно під методичним керівництвом викладача. У ході самостійної роботи здобувач має перетворитися на активного учасника навчального процесу, навчитися свідомо ставитися до оволодіння теоретичними і практичними знаннями, вільно орієнтуватися в інформаційному просторі, нести індивідуальну відповідальність за якість власної професійної підготовки. Самостійна робота включає: опрацювання лекційного матеріалу; вивчення рекомендованої літератури, основних термінів та понять за темами дисципліни; підготовку до виступу на практичних (семінарських) заняттях; поглиблене опрацювання окремих тем або питань; аналітичний розгляд наукових публікацій; контрольну перевірку студентами особистих знань за запитаннями для самодіагностики; підготовку до поточних контрольних робіт; систематизацію вивченого матеріалу з метою підготовки до підсумкового контролю. Матеріали методичних вказівок містять програму дисципліни, перелік теоретичних та практичних завдань самостійної роботи, питання для самоконтролю, що охоплюють основні аспекти дисципліни "Бізнес-планування" — від загальних понять до практичних аспектів, допомагаючи перевірити знання та глибше зрозуміти структуру та значення бізнес-плану. Структуру методичних вказівок до самостійної роботи побудовано зі збереженням принципу взаємозв'язку теоретичного обґрунтування і практичного застосування знань по навчальній дисципліні. Також студентам рекомендовано відповідну науково-методичну і періодичну літературу, яка сприяє глибшому розумінню теоретичних основ дисципліни та ефективному виконанню практичних завдань.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; бізнес; бізнес-планування; ринок; прогноз збуту