Визначення місця підвищеного перехідного опору на одній з жил кабелю з паперово-масляною ізоляцією напругою 6 (10) кВ - Бедерак, Ярослав Семенович; Бусел, Сергій Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У публікації розглянуто одне із актуальних питань щодо обслуговування кабелю з паперовомасляною ізоляцією - визначення місця пошкодження кабелю, у якого одна з жил характеризується підвищеним перехідним опором. Обґрунтовано етапи знаходження місця пошкодження. Запропоновано метод визначення струму і напруги кабелю з виявленою дефектною жилою тільки за табличними даними кабелів без урахування опору навантаження, живлячого трансформатора і системи. Створено та розраховано модель дефектного кабелю. Обґрунтовано спрацювання захисту від замикань на землю в кабельній лінії з дефектом. Описано способи знаходження місця дефекту в кабелі, прокладеного як у землі, так і на естакаді. Запропоновано заходи, що сприяють виявленню кабелю з підвищеним перехідним опором на одній з жил при експлуатаційних профілактичних випробуваннях. Визначено причини появи дефектів у кабелях. Описано основні з них, такі як, механічні або корозійні ушкодження, заводські дефекти, дефекти монтажу сполучних та кінцевих муфт, висихання ізоляції внаслідок місцевих перегрівань кабелю та старіння ізоляції. Розглянуто широко поширені методи визначення місця ушкодження кабельної лінії - імпульсний, індукційний, пропалення, петльовий та акустичний. Описано способи знаходження місця знаходження дефекту в кабелі, прокладеного як у землі, так і на естакаді. Надано характеристику методу контролю стану високовольтної ізоляції "за частковими розрядами" (ЧР) (їх наявністю, кількістю, амплітудою та фазовим розподілом щодо синусоїди промислової частоти). Визначено, що цей метод чутливий до дефектів, що знаходяться на початковій стадії свого виникнення та розвитку і може вказувати на відстань від місця підключення спеціальних датчиків. Розроблено пропозиції до зміни чинних нині нормативних документів щодо вимог про вимірювання довжини кабельної траси рефлектометром на кожній фазі для попередження обриву кабелю та вимірювання опору постійному струму між фазами кабельної лінії на початку лінії при закороченому її кінці, що дозволить своєчасно виявити кабель, одна з жил якого має підвищений перехідний опір.

The publication deals with the problem of determining the location of damage to a cable with paper-oil insulation, in which one of the cores is characterized by increased transient resistance. A model of the defective cable was created and calculated. The stages of finding the place of damage are substantiated. Proposed a method of determining the current and voltage of the detected cable with a defective core only according to the tabular data of the cables without taking into account the resistance of the load, the power transformer and the system. A model of the processes taking place in KL has been developed. Methods of determining the location of damage to a cable with paper-oil insulation, laid by an overpass or in the ground, one of whose cores is characterized by increased transient resistance, are considered. Proposals have been developed to change the currently valid regulatory documents regarding the requirement to measure the length of the cable route with a reflectometer at each phase to prevent cable breakage and measure the direct current resistance between the phases of the cable line at the beginning of the line when its end is shorted, which will allow timely detection of the cable, one of the cores which has an increased transient resistance. The activation of the protection against short circuits to the ground in the cable line with a defect is substantiated. Methods of finding the location of the defect in the cable laid both in the ground and on the overpass are described. Measures are proposed to help detect a cable with increased transient resistance on one of the cores during operational preventive tests.
Determination of the location of the increased transitional resistance of the cable with paper-oil insulation for voltage 6 (10) KV
Keywords: кабель з паперово-масляною ізоляцією; опір постійному струму; схема заміщення; сполучна та кінцева муфти; oil-paper insulated cable; DC current resistance; equivalent circuit; connecting and end cable sleeves