Композиційні керамічні матеріали для маскування військових об'єктів - Баглай, Володимир Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія». – Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, 2025. Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальної науково-технічної задачі, пов’язаної з розробленням технологічних параметрів отримання радіопоглинаючої композиційної кераміки з необхідними фізико-механічними та електродинамічними властивостями. Метою дисертаційної роботи є розроблення технологічних параметрів отримання радіопоглинаючої композиційної кераміки з необхідними фізико-механічними та електродинамічними властивостями для маскування спеціальних об’єктів. Об’єкт дослідження – фізико-хімічні та технологічні процеси отримання радіопоглинаючих композиційних матеріалів з різними видами керамічних матриць і наповнювачів. Предмет дослідження – фізико-механічні, електрофізичні та електродинамічні характеристики радіопоглинаючих композитів у взаємозв’язку з їх складом, структурою матеріалів і технологічними параметрами отримання. Thesis for the degree of Doctor of Philosophy (PhD) in specialty 161 «Chemical Technology and Engineering». – National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute», Kharkiv, 2025. The dissertation is devoted to solving an urgent scientific and technical problem related to the development of technological parameters for obtaining radio-absorbing composite ceramics with the necessary physical, mechanical and electrodynamic property. The aim of the dissertation is to develop technological parameters for obtaining radio-absorbing composite ceramics with the necessary physical, mechanical and electrodynamic properties for camouflaging special objects. The object of research is the physical, chemical and technological processes of obtaining radio-absorbing composite materials with various types of ceramic matrices and fillers. The subject of the research is the physical, mechanical, electrophysical, and electrodynamic characteristics of radio-absorbing composites in relation to their composition, material structure, and technological parameters of production.
Composite ceramic materials for masking military facilities
Keywords: керамічні матеріали; електромагнітне випромінювання; композити; твердофазні реакції; триангуляція; геометро-топологічні характеристики; кристалізація фаз; структура; водопоглинання; міцність; електродинамічні властивості; показник поглинання хвилі; рівняння регресії; технологія; ceramic materials; electromagnetic radiation; composites; solid-state reactions; triangulation; geometric and topological characteristics; phase crystallization; structure; water absorption; strength; electrodynamic properties; wave absorption index; regression equation; technology