Удосконалення технології переетерифікування жирів з використанням гліцератів лужних металів - Ситнік, Наталія Сергіївна (НТУ "ХПІ", 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" Міністерства освіти і науки України, м. Харків, 2016. Дисертаційну роботу присвячено вирішенню конкретного науково-практичного завдання щодо розробки наукових засад технології переетерифікування жирів з використанням нових каталізаторів, які представляють собою гліцерати лужних металів. Визначено триацилгліцерольний склад початкових та переетерифікованих індивідуальних олій. Встановлено вплив переетерифікування з традиційним каталізатором на температуру плавлення олій. Обгрунтовано вибір тестового жиру для досліджень переетерифікування жирів. Доведено ефективність гліцерату калію та гліцерату натрію як каталізаторів переетерифікування жирів. Встановлено характер змін триацилгліцерольного складу тестового жиру у результаті переетерифікування у присутності гліцерату калію в порівнянні з промисловим каталізатором – метилатом натрію. Визначено термін зберігання гліцерату калію та виявлено можливість його регенерування після втрати каталітичної активності. Встановлено залежність каталітичної активності гліцерату калію від основних фізико-хімічних властивостей початкової сировини. Розроблено математичні моделі переетерифікування тестового жиру у присутності гліцерату калію в залежності від основних технологічних параметрів. Сформульовано рекомендації щодо вибору режимів та визначено раціональні умови переетерифікування. Доведено можливість застосування гліцерату калію у виробництві якісних переетерифікованих жирів із сумішей олій та жирів. Проведено економічні розрахунки собівартості гліцерату калію. Розроблено удосконалену технологію хімічного переетерифікування жирів з використанням гліцератів лужних металів. Розроблено проект технологічної інструкції на виробництво жирів переетерифікованих з використанням гліцератів лужних металів.

Thesis for a candidate degree of technical sciences by specialty 05.18.06 – fats, essential oils and perfume-cosmetic products technology. – National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute" Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkov, 2016. The thesis is dedicated to specific scientific and practical task to develop the scientific foundations of fat interesterification technology using new catalysts that constitute alkali metals glycerates. Triacylglycerol composition of initial and interesterified samples of individual oils was defined. The influence of interesterification with traditional catalyst to the melting point of oils was installed. The choice of test fat for studies of fat interesterification was grounded. The efficiency of potassium glycerate and sodium glycerate as catalysts for interesterification of fats was proved. The character of triacylglycerol composition changes of test fat in the process of interesterification in the presence of potassium glycerate compared with industrial catalyst sodium methylate was installed. Shelf life of potassium glycerate was defined and the possibility of recovery after the loss of catalytic activity was revealed. The dependence of the catalytic activity of potassium glycerate on basic physical and chemical properties of the original material was installed. The mathematical model of the interesterification of test fat in the presence of potassium glycerate depending on the basic technological parameters was developed. Recommendations on the choice of modes were formulated and rational conditions of the interesterification were defined. The possibility of potassium glycerate use in the production of qualitive interesretified fats with mixtures of oils and fats was proved. Economic analysis of the cost potassium glycerate was conducted. The advanced chemical fat interesrerification technology using alkali metals glycerates was developed. The project of technical regulations for production of interesretified fats using alkali metals glycerates was developed.
Improving of the fat interesterification technology using alkali metals glycerates
Keywords: технологія переетерифікування; каталізатор; гліцерат калію; гліцерат натрію; олеїн пальмовий; переетерифікований жир; автореферат дисертації; interesterification technology; catalyst; potassium glycerate; sodium glycerate; palm olein; interesterified fat; 665:66.097.3