Штучний інтелект та людство - Куклін, В. М.; Івін, Л. М.; Мехович, Сергій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Розглянуто явище когнітивної революції в галузі штучного інтелекту. Виявилось , що великі мовні моделі з урахуванням допоміжних систем-плагінів вже значно перевищили інтелектуальні можливості не тільки середніх інтелектуалів, а взагалі інтелектуальні можливості значної кількості спеціалістів в більшості галузей діяльності. Показано аналогія цих перетворень з процесами появи другої сигнальної системи людства. Побоювання людей зв’язані не тільки з усуненням їх з робочих місць в більшості галузей , а також з можливістю революції роботів, які взагалі здібні відтіснити людство на узбіччя. Хоча в елітах, які вже не відповідають сучасним вимогам, немало прихильників використати штучний інтелект для збагачення, створення нової зброї та вирішення інфраструктурних задач. Останнім часом у науковому середовищі та урядових колах розгортається активна дискусія щодо загроз людству з боку штучного інтелекту (ШІ). Є побоювання, що штучний інтелект може надто швидко залишити без роботи багатьох людей, а чати на кшталт ChatGPT та Bard можуть поширювати неточну інформацію або дезінформацію, порушувати авторське право, генерувати фейки як у аудіо, так і у відеоформаті. Наведено інші думки та пропозиції зробити паузу у наукових дослідженнях щодо ШІ. На перший погляд це нас не так турбує, нехай цивілізація розвивається в напрямку використання нових можливостей. Але історія нас вчить. Подивіться як люди не дуже раціонально поводяться з атомною енергетикою, хімією, генетикою та фармакопеєю, де важко але треба створювати обмеження та запобіжники. Поки людство не навчиться створювати еліту нового типу, яка б була в змозі ретельно та виважено підходити до використання досягнень прогресу всі ці запобіжники будуть неефективними. Проблема перетинається з недостатніми зусиллями у наукових та прикладних галузях не стільки штучного інтелекту, а скоріше у соціології, спробам знайти відповіді в майбутньому (футуризму) та в політології.

The phenomenon of the cognitive revolution in the field of artificial intelligence is considered. It turned out that large language models, taking into account auxiliary systems-plugins, already significantly exceeded the intellectual capabilities of not only average intellectuals, but in general the intellectual capabilities of a significant number of specialists in most fields of activity. The analogy of these transformations with the processes of emergence of the second signal system of humanity is shown. People's fears are connected not only with their removal from jobs in most industries, but also with the possibility of a revolution of robots, which are generally able to push humanity to the sidelines. Although among the elites, who no longer meet modern requirements, there are many supporters of using artificial intelligence for enrichment, creating new weapons, and solving infrastructure problems. Recently, there has been an active discussion in the scientific community and government circles about threats to humanity from artificial intelligence (AI). There are fears that artificial intelligence may put too many people out of work too quickly, and chat rooms like ChatGPT and Bard may spread inaccurate or misinformation, violate copyright, generate fakes in both audio and video formats. Other thoughts and suggestions to do a pause in scientific research on AI. At first glance, this does not bother us so much, let civilization develop in the direction of using new opportunities. But history teaches us. Look at how people are not very rational with atomic energy, chemistry, genetics and pharmacopoeia, where it is difficult but necessary to create restrictions and safeguards. Until humanity learns to create a new type of elite, which would be able to carefully and carefully approach the use of the achievements of progress, all these safeguards will be ineffective. The problem intersects with insufficient efforts in scientific and applied fields not so much in artificial intelligence, but rather in sociology, attempts to find answers in the future (futurism) and in political science.
Artificial intelligence and humanity
Keywords: штучний інтелект; когнітивна революція; роботи; урядові кола; загрози; цивілізація; прогрес; artificial intelligence; cognitive revolution; robots; government circles; threats; civilization; progress