Розрахунок рентабельності на основі фінансової і статистичної звітності та порівняння індикаторів прибутковості підприємств Польщі і України - Чайка, Тетяна Юріївна (Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, 2018)
Розрахунок і аналіз коефіцієнтів рентабельності є невід'ємним елементом економіко-аналітичної роботи. Інформація про прибутковість бізнесу необхідна для власників, інвесторів, інших зацікавлених осіб, щоб мати можливість оцінити ресурсний потенціал підприємства, порівняти результати його роботи з конкурентами, і прийняти відповідні управлінські рішення. Показники рентабельності мають не тільки описове, а й прогностичне значення. Однак коефіцієнти рентабельності інформативні тільки при можливості проведення порівняльних процедур (в динаміці і з іншими підприємствами). Тому дуже важливо мати можливість порівнювати рентабельність різних компаній як усередині окремої галузі, країни, так і в більш широкому, міжнародному контексті. Для цього необхідно привести у відповідність методики розрахунку прибутковості різних суб'єктів господарської діяльності. Державна служба статистики України оприлюднює статистичні дані щодо прибутковості вітчизняних підприємств за допомогою наступних відносних показників прибутковості: рентабельність операційної діяльності; рентабельність усієї діяльності. Слід зазначити, що найменування «рентабельність усієї діяльності» не є загальновизнаним для європейської статистичної практики. Застосування цього найменування без чіткого опису методики розрахунку може ввести дослідників в оману. Уточнивши і деталізувавши методику розрахунку показників рентабельності, яка використовується державними статистичними управліннями України та Польщі, ми дістали можливість провести перерахунок і отримати порівнянні показники рентабельності. Відсутність усталених найменувань і суворої відповідності між назвою коефіцієнта і методикою його розрахунку не дозволяє відразу приступати до порівняльного аналізу. Необхідним попереднім етапом є уточнення методики розрахунку кожного показника і, за потреби, перерахунок коефіцієнтів по формулам, які дозволяють привести коефіцієнти рентабельності до порівняного виду.

Calculation and analysis of profitability ratios is an integral element of economic and analytical work. Information about the profitability of a business is necessary for owners, investors, and other interested parties in order to be able to assess the resource potential of an enterprise, compare its performance with its competitors, and make appropriate management decisions. Profitability indicators have not only descriptive, but also prognostic value. However, profitability ratios are informative only if comparative procedures are possible (over time and with other enterprises). Therefore, it is very important to be able to compare the profitability of different companies both within a particular industry, a country, and in a wider, international context. For this, it is necessary to align the methods of calculating the profitability of various business entities. The State Statistics Service of Ukraine publishes statistics on the profitability of Ukrainian enterprises with the help of the following relative indicators of profitability: operating profitability; profitability of all activities. It should be noted that the name "profitability of all activities" is not generally recognized for European statistical practice. The use of this name without a clear description of the calculation method may mislead researchers. Having specified and detailed the method of calculating profitability indicators, which is used by the state statistical offices of Ukraine and Poland, we were able to recalculate and get comparable profitability indicators. The absence of well-established names and strict correspondence between the name of the coefficient and the method of its calculation does not allow us to immediately proceed to a comparative analysis. A necessary preliminary stage is the refinement of the method for calculating each indicator and, if necessary, recalculating the coefficients using the formulas that allow the profitability ratios to be reduced to a comparable form.
Calculation of profitability based on financial and statistical reporting and comparison of profitability indicators of enterprises in Poland and Ukraine
Keywords: рентабельність; прибутковість; рентабельність операційної діяльності; індикатор рівня витрат; рентабельність чистого обороту; коефіцієнти кореляції; діаграма розсіювання; profitability; yield; operating profitability; profitability of all activities; indicator of the level of costs; the profitability of net turnover; correlation coefficients; scatter diagram