Роздільно-поєднаний електромагнітно-акустичний перетворювач для контролю імпульсами ультразвукових поверхневих хвиль - Сучков, Григорій Михайлович; Плєснецов, Сергій Юрійович; Мигущенко, Руслан Павлович; Кропачек, Ольга Юріївна; Плєснецов, Юрій Олександрович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2019)
Роздільно-поєднаний електромагнітно-акустичний перетворювач для контролю імпульсами ультразвукових поверхневих хвиль має корпус та закріплені в ньому два джерела постійного магнітного поля, дві високочастотні котушки індуктивності з лінійними робочими ділянками, які виконані у зигзагоподібній формі і розміщені в неелектропровідній неферомагнітній основі, одна високочастотна котушка індуктивності є збуджуючою, а друга - реєструючою, протектор. Обидві високочастотні котушки індуктивності розміщені в одній площині таким чином, що лінійні робочі ділянки реєструючої та збуджуючої високочастотних котушок індуктивності розташовані одна від одної на заданій відстані вздовж осі, яка перпендикулярна напрямку випромінення ультразвукових імпульсів вздовж поверхні виробу. При цьому лінійні частини робочих ділянок збуджуючої та приймаючої високочастотних котушок індуктивності орієнтовані одна до одної під кутом 120°±10°. Збуджуюча високочастотна котушка індуктивності зміщена по відношенню до реєструючої високочастотної котушки індуктивності в напрямку випромінення імпульсів поверхневих хвиль на величину А, яка визначається виразом: А=/2, де λ - довжина поверхневої хвилі, яка збуджується у матеріалі виробу, що контролюється, мм.
Keywords: патент; корисна модель; засоби неруйнівного контролю; безконтактні електромагнітно-акустичні перетворювачі; імпульси; магнітне поле; ультразвукові поверхневі хвилі; високочастотні котушки індуктивності