Штучний інтелект: проблеми та протиріччя, з якими стикається людина у кіберпросторі - Главчев, Максим Ігорович; Главчева, Юлія Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2017)
Розглядається проблема створення штучного інтелекту, як ймовірного елементу кіберпростору. Кіберпростір представлений складною системою інформації та інформаційних сервісів, в якій відбувається діалог між людиною та елементами кіберпростору. У віртуальному просторі формується "відбиток користувача", що сприяє поширенню впливу інформаційного наповнення кіберпростору на свідомість та світогляд людини. Відбувається трансформація роботи бібліотеки в нових умовах, при цьому інформаційні ресурси бібліотеки займають особливе місце у кіберпросторі.

We consider the problem artificial intelligence creation, as a possible element of cyberspace. Cyberspace is presented as complex information and information services, in which there is a dialogue between a person and the elements of cyberspace. The virtual space is forming "a reflection of the user," which promotes the dissemination the influence information content of cyberspace on the consciousness and world view of the human. Is carried out the transformation of library work in the new environment, information resources of the library take a special place in cyberspace.
Artificial intelligence: problems and contradictions that await human in cyberspace
Keywords: віртуальний простір; відбиток користувача; трансформація бібліотек; нейронні системи; artificial intelligence; cyberspace; virtual space; user reflection; transformation of libraries