Трансформація розуміння техніки в дослідженннях Мартіна Гайдеґґера - Коростильов, Геннадій Леонідович (Національний університет “Одеська юридична академія”, 2022)
У статті розглядається питання про трансформацію розуміння техніки з боку М. Гайдеґґера. Питання складне і не може бути обмеженим тільки однією або двома роботами. Розгляд пропонується робити на основі історико-філософського аналізу його відомих праць. Підкреслено, що нормативність існування техніки і технічного прив'язано до таких категорій, як Істина, Природа, Dasein, людина та її екзистенція. У статті доведено, що шлях розуміння техніки розглядається німецьким мислителем у контекстах його основних тем і органічно вписується в його екзистенційні та феноменологічні уподобання. Розуміння техніки і технічного йде від інструментального характеру, потім думки розгортаються навколо антропологічного з виходом на її онтологічний вимір. У пізніх працях М. Гайдеґґер проводить паралель між зв'язком людини із природою і зв'язком техніки із природою, що дає йому можливість окреслити екзистенційний спосіб існування і людини, і техніки. Сутнісною ознакою техніки і технічного стає процедура виведення "Потаємного" у "Неприховане" завдяки їхньому співіснуванню із природою. Саме така логічна лінія розуміння техніки дає йому можливість перейти від інструментального її сприйняття до онтологічного. Досліджуючи онтологічну природу техніки, М. Гайдеґґер здійснив рефлексію "виводу" техніки з категорії "суб'єктивної інтерпретації", що притаманно інструментальним і антропологічним підходам, і надав вагу "об’єктивній інтерпретації", зробивши питання про техніку, її сутність та зв'язок із людиною та її буттям первинним філософським питанням. Також автор статті підкреслює тезу М. Гайдеґґера про те, що розуміння техніки та технічного тісно пов'язане з історичною епохою та розвитком науки. Це дає змогу зробити висновки, по-перше, про постійну трансформацію розуміння техніки та технічного. По-друге, наслідком такого зв'язку є особливе ставлення людини до природи, а зосередженість на проблемі буття з урахуванням сучасного розвитку техніки та технічного стає особливою філософською рефлексією.

The article considers the question of the transformation of understanding of technique by M. Heidegger. The question is complex and cannot be limited to just one or two works. Consideration is proposed to be made on the basis of historical and philosophical analysis of his famous works. It is emphasized that the normative existence of Technique and technical is tied to such categories as Truth, Nature, Dasein, Man and his existence. The article proves that the way of understanding technique is considered by the German thinker in the contexts of his main themes and organically fits into his existential and phenomenological preferences. Understanding of technique and technical comes from the instrumental nature, then thoughts unfold around the anthropological with access to its ontological dimension. In his later works, M. Heidegger draws a parallel between the connection of Man with Nature and the connection of technique with nature, which allows him to outline the existential way of existence of both Man and technique. The essential feature of Technique is the procedure of bringing the “Secret” into the “Unhidden” due to their coexistence with Nature. It is this logical line of understanding of technique gives him the opportunity to move from instrumental to ontological perception. Exploring the ontological nature of Technique, Heidegger reflected on the “conclusion” of Technique from the category of “subjective interpretation” inherent in instrumental and anthropological approaches, and gave weight to “objective interpretation” by questioning technique, its essence and connection with Man and his being the primary philosophical question. The author of the article also emphasizes Heidegger’s thesis that the understanding of technique and technical is closely connected with the historical epoch and the development of science. This allows us to draw conclusions, first, about the constant transformation of understanding of technique and technical. Secondly, the consequence of such a connection is a special attitude of Man to Nature, and the focus on the problem of Being, taking into account the modern development of technique and technical, becomes a special philosophical reflection.
Transformation of understanding technigue in research Martin Heidegger
Keywords: техніка; інструментальна природа техніки; онтологічна природа техніки; сучасна техніка; technique; instrumental nature of technique; ontological nature of technique; modern technique