Видалення імпульсного шуму з аудіосигналу - Ларікова, В. В.; Мороз, В. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У роботі розглянуто методи, які використовуються для вирішення поставленої задачі. Проаналізовано їх архітектуру, принципи роботи, конкретні приклади, у яких вони використовувалися, їх переваги та недоліки. Описана задача виявлення та видалення імпульсного шуму в аудіосигналах з використанням методів машинного навчання. На основі проведеного дослідження запропоновано програмне рішення з використанням алгоритму спектрального віднімання, яке дозволяє виявляти та видаляти імпульсний шум в аудіосигналах з метою покращення якості сприйняття аудіо.

The work examines the methods used to solve the given problem. Their architecture, principles of operation, specific examples in which they were used, their advantages and disadvantages were analyzed. The task of detecting and removing impulse noise in audio signals using machine learning methods is described. On the basis of the conducted research, a software solution using the spectral subtraction algorithm is proposed, which allows detecting and removing impulse noise in audio signals in order to improve the quality of audio perception.
Removal of impulse noise from an audio signal
Keywords: аудіосигнал; імпульсний шум; спектральне віднімання; машинне навчання; видалення шуму; audio signal; impulse noise; spectral subtraction; machine learning; recognition; noise removal