Методичні вказівки "Автоматизація магнітних вимірювань" - Чичибаба, Ірина Олександрівна; Руденко, Микола Захарович; Банник, Олена Сергіївна; Соболєв, Олександр Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методичні вказівки призначені для опанування методами автоматизаціїї магнітних вимірювань при виконанні лабораторних робіт з дисципліни «Надпровідникові та низькотемпературні магнітні системи». Для підвищення точності результатів, отриманих в ході проведення експерименту, а також для спрощення їх обробки і спостереження фізичних процесів, найефективніше використовувати комп'ютерні засоби збору та обробки даних. З потребою переходу до більш сучасних і ефективних методів досліджень також виникає необхідність у розробці програмного забезпечення, яке дозволило б обробляти результати експерименту. В даних вказівках розглянуті основи побудови програми у середовищі графічного програмування LabVIEW та методи введення даних в комп'ютер. На прикладі двох експериментальних установок із використанням індукційного та магнітошумового методів досліджень, модифікованих для співпраці з програмою LabVIEW, запропоновані лабораторні роботи. Їх виконання допоможе студентам опанувати навички автоматизації фізичного експерименту. Лабораторні роботи включають мету, загальні положення, блок-схеми та принцип дії експериментальних установок, порядок виконання роботи, контрольні запитання та рекомендовану літературу. Для успішного виконання лабораторних робіт потрібно ознайомитися з середовищем графічного програмування LabVIEW, основами обробки даних у звуковому редакторі Sound Forge, розібратися в схемі експериментальної установки та принципах її дії, ознайомитися з особливістю роботи програми, провести вимірювання, зробити висновки, відповісти на контрольні запитання.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; автоматизація магнітних вимірювань; магнітні вимірювання; надпровідникові магнітні системи; низькотемпературні магнітні системи