Взаємодія децентралізованих і традиційних фінансових інститутів: теоретична модель гібридної капіталізації - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна (Національна академія управління, 2025)
У статті побудовано модель гібридної капіталізації, яка поєднує децентралізовані фінансові платформи (DeFi) та традиційні фінансові інститути (TradFi) в єдину інтегровану систему залучення капіталу. Класифіковано підходи до розуміння сутності децентралізованих фінансів за чотирма парадигмами: технологічною, інституційною, економічною та соціально-фінансовою. Отримані результати можуть бути використані державними регуляторами, фінансовими установами та розробниками FinTech-рішень для оптимізації політик інтеграції DLT-технологій, удосконалення процедур комплаєнсу та управління ризиками у сфері гібридної капіталізації.

The article proposes a hybrid capitalization model that integrates decentralized financial platforms (DeFi) and traditional financial institutions (TradFi) into a single capital formation system. The theoretical model outlines three interrelated areas – TradFi, Hybrid, and DeFi – which are characterized by varying degrees of regulatory oversight. The hybrid zone serves as a place of institutional and technological convergence, facilitating the development of innovative financial instruments such as CeDeFi solutions, tokenized assets, and regulated digital currencies. The model introduces the concept of a regulatory gradient, illustrating how adaptive oversight mechanisms maintain a balance between innovation, stability, and trust within evolving financial architectures.
Interaction between decentralized and traditional financial institutions: a theoretical model of hybrid capitalization
Keywords: децентралізовані фінанси (DeFi); традиційні фінанси (TradFi); гібридна капіталізація; цифрові фінансові активи; фінансова трансформація; регуляторне середовище; інституційна взаємодія; фінансова архітектура; decentralized finance (DeFi); traditional finance (TradFi); hybrid capitalization; digital financial assets; financial transformation; regulatory environment; institutional interaction; financial architecture