Математичні моделі ультразвуковго рівнеміра рідини з компенсуючим вхідним сигналом - Рябіченко, А. В.; Стенцель, Й. І. (НТУ "ХПІ", 2008)
Пропонується новий принцип роботи ультразвукового рівнеміра, який заснований на адаптивному зрівноваженні вхідного сигналу. Приведені математичні моделі такого рівнеміра і результати його теоретичних та експериментальних досліджень. Показано, що статичні характеристики ультразвукового рівнеміра з компенсуючим вхідним сигналом є квадратичними. Даються рекомендащії щодо зменшення зони нечутливості рівнеміра та підвищення точності контролю.

The new principle of operation of the ultrasonic liquid level meter, which is based on an adaptive equilibration of an input signal is offered. The mathematical models of this liquid level meter and the results its theoretical and experimental researches are given. It is shown, that static performances of a ultrasonic liquid level meter with a compensating input signal are quadratic. The recommendations on diminution of a dead band of a liquid level meter and increase of precision of the check are given.
Keywords: УЗР; ультразвукові коливання; УЗК; зони нечутливості; електрорушійна сила; ЕРС; п'єзоелектричний перетворювач; ПЕП