Вплив роботи енергоблоків ТЕС в маневреному режимі на вичерпання ресурсу енергетичного обладнання - Черноусенко, Ольга Юріївна; Пешко, Віталій Анатолійович (НТУ "ХПІ", 2016)
Для енергетики України характерною є недостатня кількість маневрених потужностей, тому ОЕС України вимушена залучати пиловугільні блоки, спроектовані для базової роботи, у покриття пікових навантажень та регулюванні в цілому. Проаналізовано сучасний стан енергогенеруючого обладнання України. Досліджено вплив роботи енергоблоків 200–300 МВт у маневреному режимі та розраховано прогнозований залишковий ресурс у режимі нормальної експлуатації та щоденного пуску-зупинці. Розраховано показники швидкості вичерпання ресурсу обладнання і вказано, що в маневреному режимі швидкість старіння обладнання виростає у 3–8 разів. Саме тому, відповідно до поточного стану обладнання, робота у маневреному режимі є не бажаною і потребує розробки спеціальної нормативної бази, оскільки значно зношує наявні основні фонди.

A peculiar feature of the power engineering in Ukraine is a shortage of maneuvering powers; therefore the Nuclear Power Plants available in Ukraine have to use pulverized-coal blocks designed for the basic operation to meet peak loads and for the control on the whole. The current state of power generating equipment was analyzed in compliance with the normative documents approved by the Ministry of Power Engineering and Fuel Industry of Ukraine. The influence of the operation of power units of 200–300 MW in the maneuvering mode has been studied and the predicted residual life in the normal operation mode and in the maneuvering mode of daily start-stop has been calculated. The ageing rate indicators have been calculated and it was established that the equipment aging rate in the maneuvering mode increases three to eight times in comparison with that at the normal operation.
Influence of the operation of the power units of thermal power plants in the maneuvering mode on the aging rate of power equipment
Keywords: теплові електростанції; залишковий ресурс; прогнозування; ГЕС; power unit; residual life; prediction