Пристрій аналогової двонаправленої асоціативної пам`яті - Дмитрієнко, Валерій Дмитрович; Заковоротний, Олександр Юрійович; Мазуріка, Роман Сергійович (ДП "Український інститут промислової власності", 2010)
Пристрій аналогової двонаправленої асоціативної пам'яті, створений на основі нейронних мереж адаптивної резонансної теорії (APT), що складається із двох сенсорних шарів нейронів, проміжного шару нейронів, елементи якого зв'язані парами бінарних двонаправлених зважених зв'язків з усіма елементами шару загальних вирішальних нейронів двох модулів, до складу першого з яких входять два паралельно працюючі підмодулі, зв'язані один з одним однонаправленими зв'язками, і являє собою модифіковану безперервну нейронну мережу АРТ-2, що включає в себе шар інтерфейсних елементів, нейрони якого зв'язані з відповідними їм елементами сенсорного шару нейронів модуля парами двонаправлених зв'язків з безперервними ваговими коефіцієнтами, шар елементів, що розпізнають, нейрони якого зв'язані бінарними однонаправленими зв'язками з відповідними їм розпізнавальними нейронами другого підмодуля нейронної мережі, з кожним з елементів інтерфейсного шару підмодуля парами двонаправлених зважених зв'язків з безперервними ваговими коефіцієнтами та з відповідними їм загальними розпізнавальними нейронами модуля безперервної нейронної мережі парами двонаправлених зважених зв'язків з безперервними ваговими коефіцієнтами, вирішальний нейрон, який зв'язаний збудливими та гальмівними бінарними односпрямованими зв'язками з усіма елементами інтерфейсного шару нейронів й з усіма елементами шару нейронів, що розпізнають, та загальним вирішальним нейроном модуля, що у свою чергу зв'язаний бінарними однонаправленими вихідними зв'язками з усіма елементами загального розпізнавального шару нейронів модуля, а також нормуючий нейрон, що зв'язаний безперервними однонаправленими вихідними зв'язками з усіма елементами інтерфейсного шару нейронів підмодуля безперервної нейронної мережі та безперервними однонаправленими вхідними зв'язками з усіма елементами сенсорного шару нейронів, який відрізняється тим, що в нього введені два однотипних паралельно працюючих підмодулі, зв'язані один з одним бінарними однонаправленими зв'язками, які являють собою модифіковані безперервні нейронні мережі АРТ-2, кожна з яких містить у собі шар інтерфейсних елементів, нейрони якого пов'язані з відповідними їм елементами сенсорного шару нейронів модуля парами двонаправлених зв'язків з безперервними ваговими коефіцієнтами, шар елементів, що розпізнають, нейрони якого зв'язані бінарними однонаправленими зв'язками з відповідними їм розпізнавальними нейронами іншого підмодуля нейронної мережі, з кожним з елементів інтерфейсного шару підмодуля парами двонаправлених зважених зв'язків з безперервними ваговими коефіцієнтами та з відповідними їм загальними розпізнавальними нейронами модуля безперервної нейронної мережі парами двонаправлених зважених зв'язків з безперервними ваговими коефіцієнтами, вирішальний нейрон, що зв'язаний збудливими й гальмівними бінарними однонаправленими зв'язками з усіма елементами інтерфейсного шару нейронів й шару нейронів, що розпізнають, та загальним вирішальним нейроном модуля, що у свою чергу зв'язаний бінарними однонаправленими вихідними зв'язками з усіма елементами загального розпізнавального шару нейронів модуля нейронної мережі, а також нормуючий нейрон, що зв'язаний безперервними однонаправленими вихідними зв'язками з усіма елементами інтерфейсного шару нейронів підмодуля нейронної мережі й безперервними однонаправленими вхідними зв'язками з усіма елементами сенсорного шару нейронів паралельно до працюючого модуля безперервної нейронної мережі.
Keywords: патенти; обчислювальна техніка; тягові електроприводи; нейронні мережі; сенсорні шари; адаптивна резонансна теорія