Виділення та очистка куркуміноїдів із кореневища Curcuma Longa L. - Пилипенко, Дар'я Михайлівна; Краснопольський, Юрій Михайлович (Національний фармацевтичний університет, 2019)
Актуальність. Куркумін являє собою високоефективний природний антиоксидант ліпофільної природи, щодо якого накопичена велика доказова база, яка підтверджує його безпечність та ефективність. На теперішній час в Україні відсутня комерційна високоочищена фармацевтична субстанція даного біофлаваноїду. Метою роботи було виділення та очистка куркуміноїдів із кореневища Curcuma Longa L. Матеріали та методи. Для оцінки якості куркуміноїдів використовували методи хроматографії: тонкошарової та високоефективної рідинної. Кількісне визначення куркуміноїдів проводили спектрофотометрично при 540 нм. Результати та їх обговорення. Проведено порівняння розчинності куркуміну в органічних розчинниках різної полярності: гексані, ацетоні, хлороформі, етанолі, метанолі. Визначені оптимальні умови екстракції куркуміноїдів: вид екстрагенту, співвідношення сировини та екстрагенту, тривалість, температура та ін. Досліджені умови осадження куркуміноїдів з метою очистки екстракту від супутніх домішок. Для одержання високоочищеного куркуміну використовували колоночну хроматографію на силікагелі. Висновки. Запропоновано схему одержання розчину куркуміноїдів високого ступеня очистки із вмістом куркуміноїдів не менше 90 %, серед яких 72 % складає диферулометан.

Topicality. Curcumin is a highly effective natural lipophilic antioxidant and a rich body of evidence confirming its safety and efficacy has been accumulated. Currently in Ukraine there is no commercial high purified pharmaceutical substance of this bioflavonoid. Aim. To extract and purify curcuminoids from Curcuma Longa L. rhizome. Materials and methods. Chromatography methods were used to assess the quality of curcuminoids: thin-layer and high-performance liquid chromatography. The quantitative determination of the curcuminoids was carried out spectrophotometrically at 540 nm. Results and discussion. Curcumin solubility in organic solvents with different polarity was compared (hexane, acetone, chloroform, ethanol, methanol). The optimal conditions of curcuminoids extraction were determined, such as the type of extractant, the ratio of raw material to extractant, duration, temperature, etc. The conditions of curcuminoids precipitation were investigated in order to purify the extract from the contaminants. Column chromatography on silica gel was used to obtain highly purified curcumin. Conclusions. The scheme of obtaining a highly purified curcuminoids solution with a content of curcuminoids at least 90 %, and among them 72 % of diferuloylmethane, was proposed.
Extraction and purification of curcuminoids from Curcuma Longa L. rhizome
Keywords: антиоксиданти; біофлавоноїди; куркумін; екстракція; хроматографія; antioxidants; bioflavonoids; curcumin; extraction; chromatography