Частота поліморфізму гена цитохрому Р-450 3А4 серед дітей з фармакорезистентними формами епілепсії - Зайченко, Г. В.; Танцура, Євген Олександрович (ТОВ "Видавничий дім "Авіцена", 2018)
Проведено фармакогенетичне дослідження з визначенням полімофізму гена СУР3А4 у 68 дітей (хлопчики – 62,69 %, дівчатка – 37,31 %) віком від 5 місяців до 18 років, які страждають на тяжкі, рефрактерні до лікування форми епілепсії. Термін захворювання був від 1 місяця до 16 років. Усі обстежені пацієнти – мешканці України, слов’яни. Генетичні дослідження проведені методом алель специфічної полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) з подальшою візуалізацією продуктів ампліфікації в агарозному гелі. За допомогою алельспецифічних праймерів визначали однонуклеотидний поліморфізм 392А > G гена CYP3A4*1B (rs2740574). У 61 (89,71 %) дитини домінувала алель CYP3A4*1A. Цей генотип характерний для більшості людей і відповідає за нормальний метаболізм. Алель CYP3А4*1В була присутня у 7 (10,29 %) пацієнтів (хлопчики – 5, дівчатка – 2). Для неї характерним є повільний метаболізм лікарських засобів, у тому числі й антиепілептичних препаратів (АЕП). Частота поліморфізму CYP3А4*1В – 10,29 %, достовірно не відрізняється (р > 0,05) від показників у загальній популяції кавказців, де вона становить 9,00 %. У більшості випадків (57,13 %) було зафіксовано поєднання алельного варіанту CYP3А4*1В, з іншими генотипами (СУР2С9*2 і СУР2С19*2), які контролюють відповідні ензими та додатково сповільнюють метаболізм АЕП. У 4 (57,13 %) дітей з 7 спостерігали небажані побічні реакції на лікарські засоби та погіршення перебігу захворювання, пов’язані з лікуванням АЕП. Небажаними побічними реакціями були алергічні прояви та патологічні зміни з боку нервової системи. Фармакогенетичне тестування може стати важливим інструментом персоніфікованого лікування педіатричних пацієнтів з фармакорезистентними формами епілепсії та знизити ризики ускладнень медикаментозної терапії.

We conducted a pharmacogenic study to determine the polymorphism of the CYP3A4 gene in 68 chil dren (boys – 62,69 %, girls – 37,31 %), aged from 5 months to 18 years, suffering from severe, refractory to the treatment form of epilepsy. The period of the disease was from 1 month to 16 years. All patients that were examined are Ukrainians, Slavs. Genetic studies were carried out using the allelic-specific poly merase chain reaction (PCR) method followed by the visualization of agarose gel amplification products. Due to the allelic-specific primers we identified a single-nucleotide polymorphism of the 392A > G of gene CYP3A4*1B (rs2740574). In 61 children (89,71 %), the allele CYP3A4*1A was dominated, this genotype is typical for most people and is responsible for normal metabolism. Allele CYP3A4*1B was present in 7 (10,29 %) patients (boys – 5, girls – 2). This allele is characterized by a slow metabolism of drugs, including antiepileptic drugs (AED). The rate of polymorphism CYP3A4*1B – 10,29 %, does not significantly differ (p > 0,05) from the indicator which is recorded in the general population among the Caucasians, where it is 9,00 %. In most cases (57,13 %) was recorded a combination of allelic variants of CYP3A4*1B and other genotypes (CYP2C9*2 and CYP2C19*2) that control enzymes and slow down the metabolism of AED. In 4 (57,13 %) of 7 children, we identified undesirable side-effects on drug and worsening of the disease associated with AED treat ment. Undesirable side effects occurred in the form of allergic manifestations and pathological changes of the nervous system. Pharmacogenetic testing can become an important tool for personalized treatment of pediatric patients with pharmacoresistant forms of epilepsy and reduce the risks of complications of drug therapy.
Frequency of gene polymorphism of cytochrome P-450 3A4 in children with pharmacoresistent forms of epilepsy
Keywords: поліморфізм гена СУР3А4; діти; фармакорезистентні епілепсії; CYP3A4 gene polymorphism; children; pharmaco-resistant epilepsy