Білоус, Олеся ВалеріївнаБухкало, Світлана Іванівна2017-12-182017-12-182017Білоус О. В. Деякі питання викладання дисципліни біохімія харчування для студентів спеціальності "Фізична культура і спорт" / О. В. Білоус, С. І. Бухкало // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Сер. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. – Харків : НТУ "ХПІ", 2017. – № 41 (1263). – С. 58-64.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/33489В статті наведені деякі аспекти раціонального харчування, що є вагомими при підготовці спортсменів високої кваліфікації. Розглянуто вплив інтенсивних тренувань на процеси, що впливають на функціональні можливості клітинних мембран. Проаналізовано фактори, що є основними у впливі на ліпіди біологічних мембран: перекисне окиснення ліпідів; жирнокислотний склад ліпідів; характер конфігурації ненасичених жирних кислот, що входять до складу ліпідів біологічних мембран. Досліджено влив екзогенних антиоксидантів на стабільність ліпідів до процесів окиснення. Надано практичні рекомендації щодо раціоналізації харчування спортсменів для збереження та формування здорових клітинних мембран під час інтенсивних тренувань та змагань.The article presents some aspects of nutrition that are significant in preparing highly qualified athletes. The influences of intense training on the processes that affect the functionality of the cell membranes are considered. Factors that are major effects on lipids in biological membranes are analyzed: lipid peroxidation; fatty acid composition of lipids; character of configuration of unsaturated fatty acids comprising in the lipids of biological membranes. The influence of exogenous antioxidants on stability to lipid oxidation processes is investigated. The practical recommendations on the rationalization of food of athletes for the preservation and formation of healthy cell membranes during intense training and competition are given.ukхарчування спортсменівмембрана клітинналіпідиокиснення вільнорадикальнесклад жирнокислотнийконфігурація жирних кислотантиоксидантихарчування раціональнеnutrition of athletescell membraneslipidsfree radical oxidationfatty acid compositionantioxidantsnutritionДеякі питання викладання дисципліни біохімія харчування для студентів спеціальності "Фізична культура і спорт"Some Questions of Teaching Discipline Biochemistry of Nutrition for Students of the Specialty "Physical Culture and Sports"Article