Збільшення надійності і безпеки експлуатації високодебітних свердловин - Червінський, Володимир Петрович; Мельник, Роман Юрійович (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті сформульовано проблеми захисту високодебітних свердловин, пов'язані з потенційно високою аварійною небезпекою підприємств з видобутку нафти і газу, та описано заходи, необхідні для їх вирішення. Авторами пояснена необхідність обладнання високодебітних свердловин комплексами підземного свердловинного обладнання (КПО). Наведено приклади конструкції, та описаний принцип дії найпоширеніших моделей клапанів-відсікачів. Детально розглянутий принцип роботи кульового затвору клапана-відсікача та основні його відмінності від захлопкового. Також детально продемонстровані геометричні показники самої кулі.

The article contains information about the problems of protecting high-yield wells. The principles of operation of the ball valve of the shut-off valve and its main differences from the flopper shutter are considered in detail. Also, the geometric parameters of the ball itself are demonstrated in detail. Examples of design are given, and the operating principle of the most common models of shut-off valves is described. The authors explain the necessity of equipment for high-bit wells with complexes of underground downhole equipment (CUDE). There are the circumstances in which the potentially high emergency danger of oil and gas producing enterprises is increased, and the measures necessary to improve them.
The increasing of reliability and safety of operation of high-yield wells
Keywords: високодебітні свердловини; аварії; комплекс підземного свердловинного обладнання; КПО; клапан-відсікач; кульовий затвор; захлопковий затвор; сідло; калібрований штуцер; нафта; газ; high-yield wells; accidents; CUDE; shutoff valve; flopper shutter; saddle; calibrated choke; oil; gas