Аналіз можливості застосування існуючих приладів зондування ґрунту в рамках діагностики стану заземлювального пристрою - Руденко, Сергій Сергійович (НТУ "ХПІ", 2017)
На основі розробленої методики та статистичної бази даних питомого електричного опору ґрунту було досліджено технічні характеристики приладів, найбільш поширених при виконанні вертикального електричного зондування в рамках контролю стану заземлювального пристрою. За допомогою довірчої ймовірності розроблено рекомендації щодо застосування певного приладу з відповідними характеристиками в залежності від класу напруги енергооб’єкту. Доведена необхідність розробки вітчизняного приладу, який дозволить проводити вертикальне електричне зондування ґрунту на території об’єктів класами напруги 35 – 750 кВ.

Based on the developed methodology and the statistical database of the specific electrical resistance of the soil, the technical characteristics of the most commonly the measurement equipment used in vertical electrical sounding in the test of the state of the grounding grids were investigated. By means of confidence probability recommendations worked out on application of equipment with corresponding parameters, depending on the voltage class of energy object. Also it proved the necessity to develop a domestic the measurement equipment for vertical electrical sounding on the place of power plants with 35-750 kV voltage class.
Analysis of possibility to using existing devices for soil sensing in the diagnostics of the state of the grounding grids
Keywords: вертикальне електричне зондування; ґрунт; енергооб’єкт; технічні характеристики приладів; vertical electrical sounding; grounding grids; soil; energy object; technical parameters for equipment