Формування культури якості при впровадженні систем управління якістю - Зубкова, Аліна Болеславівна (Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, 2006)
В сучасних умовах розвитку світової економіки впровадження системи управління якістю (СУЯ) постає засобом забезпечення конкурентоспроможності продукції машинобудівних підприємств на зовнішньому та внутрішньому ринках. Проте формальний підхід до впровадження СУЯ для отримання сертифікату ISO 9001:2000 не призводить до очікуваної мети, зокрема зростання експорту машинобудівної продукції України. Сутністю ж впровадження СУЯ є зміни, спрямовані на формування культури якості на промисловому підприємстві, що саме і є запорукою забезпечення його конкурентоспроможності в довгостроковому періоді.

In the contemporary conditions of the world economic development quality management system (QMS) introduction becomes the means of the competitiveness assurance of the machine-building companies’ production in the foreign and home markets. However formal approach to the QMS-Introduction for the ISO 9001:2000 certificate award doesn’t achieve this expected goal and, in particular, the export increase of the Ukrainian machine-building products. The main point of the QMS-Introduction is the changes directed to the quality culture development in the industrial company. This will secure of the companies’ competitiveness in the long-term period.
Keywords: управління якістю; культура якості; менеджмент якості; система менеджменту якості; експорт; конкурентоспроможність підприємства; система управління якістю; сертифікація; міжнародний бізнес; зовнішньоекономічна діяльність; ISO 9001:2000